Gerritschinkel.nl Columns & meer

10jul/150

Shadows in the night – Bob Dylan

Bob Dylan weet toch altijd weer te verrassen. Kwam hij een aantal jaren geleden op de markt met een kerstalbum, nu verblijdt hij zijn fans met een spiksplinternieuw album met 10 liedjes die allemaal ook door Frank Sinatra op de plaat zijn gezet. Bob Dylan als crooner, het zal ongetwijfeld voor veel fans even wennen zijn. Net zoals degenen die hem in 1965 van het podium joelden toen hij elektrisch ging, zullen er nu ongetwijfeld ook hardcore Dylan adepten zijn die zich afvragen of het niet tijd wordt dat Nonkel Bob nu maar eens met pensioen gaat.

Toen ik de eerste geruchten hoorde over de inhoud van zijn nieuwe album fronste ik ook mijn wenkbrauwen en dat zal zeker bij degenen die de laatste jaren concerten van hem hebben bijgewoond ook het geval zijn geweest. “Dylan is goed, maar zijn stem stelt niets meer voor”, hoorde je vaak.

Vol scepsis duwde ik het schijfje in de cd speler. Maar die scepsis verdween al vrij snel. Niks geen krassende kraai, maar een Dylan die verrassend goed uit de hoek komt. Oké, zijn stem heeft niet de power van een Frank Sinatra, maar Dylan werkt zich, veelal ingetogen, heel goed door de tien klassiekers heen zeker in nummers als Autumn leaves, Some enchanted evening en in het prijsnummer Full moon and empty arms. En dan zijn begeleiders. Geen groot jazzorkest er achter, maar alleen een bassist (Tony Carnier), twee gitaristen (Charlie Sexton en Stu Kimball), een percussionist (George C. Receli) en niet te vergeten Donny Herron op pedal steel. Vooral de pedal steel “versiert” de meeste nummers op een prachtige manier. In I’m a fool to want you, The night we called it a day en That lucky old sun worden tevens trombones en de french horn toegevoegd en in het slotnummer ook nog even een trompet.

Al met al heeft Bob Dylan met Shadows in het night wat mij betreft weer een pareltje toegevoegd aan zijn toch al immense oeuvre. Iets geheel anders dan bv. Blonde on blonde, om het hoogtepunt in zijn carrière te noemen, maar deze ingetogen crooner Dylan kan mij zeer bekoren. En wie weet boort hij met dit album wel een nieuwe schare liefhebbers aan. Ik ben wel benieuwd waar hij ons de volgende keer mee gaat verrassen.

Tracks:

  1. I’m a fool to want you
  2. The night we called it a day
  3. Stay with me
  4. Autumn leaves
  5. Why try to change me now
  6. Some enchanted evening
  7. Full moon and empty arms
  8. Where are you?
  9. What ‘ll I do
  10. That lucky old sun

Releasedatum : 3 februari 2015

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.