Gerritschinkel.nl Columns & meer

10jul/150

The lights behind – Shannon Lyon

Shannon Lyon, de Canadese singer songwriter uit Ontario begon zijn muzikale carrière in 1990, toen hij zijn eerste band Strange Days formeerde. Hij woonde tien jaar in Europa waaronder een tijdje in Nederland. Hij was een veel geziene gast op de Nederlandse podia. Maar blijkbaar had hij toch heimwee want hij woont nu al weer jaren in zijn vaderland, weg van de grote steden in Europa, in de wildernis van British Columbia.

Dat hij zijn innerlijke rust weer heeft gevonden blijkt op zijn nieuwe album The lights behind. Een album met 17 liedjes, die met behulp van producer Rob Szabo in de loop der jaren zijn verzameld.

Liedjes die variëren van uptempo americana die je terugbrengen in de jaren 70, tot luisterliedjes met prachtige begeleiding. Zoals o.a. de pedal steel gitaar van Steve Wood en de keyboards van Mike Roelofs. Ronduit schitterend is de bijdrage van Alex McMaster met de cello in I crossed the ocean, Barcelona en Dirty old south. In dat laatste nummer verhaalt Lyon van zijn belevenissen in Europa en komen de Hollandse windmolens, Eindhoven, Amsterdam en Limburg voorbij. Een subtiel liedje is Jenny’s song, prachtig en dan vooral door de viool van Jill Daley. Het prijsnummer is wat mij betreft Cornerstore, dat me doet denken aan Bon Iver en Calexico.

Shannon Lyon speelt niet alleen mooi akoestisch gitaar en mondharmonica, maar zijn stem bevalt me ook heel goed. En als hij in een groot aantal nummers nog wordt bijgestaan door Elly Kellner in de achtergrond vocalen, is het ronduit genieten.  Adam Warner drumt “onderdanig” en daar waar er iets meer geluid wordt verwacht beroert Shannon Lyon zelf de drumstokken. Producer Rob Szabo speelt bas, percussie, gitaar en is verantwoordelijk voor de arrangementen.

Shannon Lyon heeft met zijn nieuwe album The lights behind een mooie loot toegevoegd aan zijn toch al rijke muziekboom. Liefhebbers van Calexico, Bon Iver en Jim Croce, om er maar een paar te noemen, zullen dit album ongetwijfeld ook koesteren. En een van hen ben ik.

Tracklist:

 1. The lights behind
 2. Black windows
 3. I crossed the ocean
 4. Oh why
 5. Mods rule
 6. Jenny’s song
 7. Barcelona
 8. In all honesty
 9. Suddenly
 10. You showed me how
 11. Dirty old south
 12. Soul of the world
 13. Nobody else
 14. Cornerstore
 15. Last time I cried
 16. Right time of the year
 17. Ok guy

Releasedatum cd : 28 november 2014

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.