Gerritschinkel.nl Columns & meer

10jul/150

Pure magic – Magic Slim & The Teardrops

Hij werd als Morris Holt op 7 augustus 1937 in Torrance, Mississippi geboren. Maar hij is beter bekend geworden onder de naam Magic Slim. In de 2e helft van de jaren vijftig speelde hij basgitaar in de band van Magic Sam, vandaar zijn bijnaam. In 1965 keerde Magic Slim terug naar Chicago en vormde hij Magic Slim & The Teardrops. In 1977 nam hij zijn eerste LP op en daarna volgden er nog vele albums. Vanaf 1970 maakte zijn jongere broer Nico als bassist deel uit van The Teardrops en in 1982 werd de band versterkt met John Primer. In 1994 verhuisde Slim naar Nebraska en hij overleed op 21 februari 2013 in Philadelphia. Magic Slim werd 75 jaar.

Postuum verscheen vorige maand het album Pure Magic. Een live album met dampende Chicago blues die nooit eerder op CD is verschenen. Magic Slim laat op dit album horen dat hij een fantastische gitarist en een begenadigd blueszanger was. En zijn band The Teardrops, gitarist John Primer, bassist Nick Holt en drummer Earl Howell kan er ook een houtje van.  Het album wordt vooral gekenmerkt door zeer stevige Chicago blues, waarvan Love Somebody, See what you’re doin’ to me, het door velen opgenomen Look over yonder’s wall en vooral de verpletterende versie van Willie Dixons I’m ready typische voorbeelden zijn. Iets rustiger, maar niet minder robuust, gaat het toe in funky nummers als I got the blues, Lovin’ you en See what you’ re doin’ to me. Maar er zijn ook de nodige rustpunten op het album, zoals de prachtige versie van de Ivory Joe Hunter klassieker Since I met you baby, Going to California, Jimmie (let op het drumwerk) en Call my job, dat me sterk aan Albert King doet denken.

Pure Magic is een typisch Chicago blues album dat zijn weg naar de liefhebbers ongetwijfeld zal weten te vinden. Een beetje een dissonant vind ik de twee nummers (Slim talking part 1 en 2), waarin Slim diverse aan- en afkondigingen doet bij concerten en die wat mij betreft niets toevoegen aan het verder uitstekende live album.

Tracklist:

 1. Love somebody
 2. Going to California
 3. I’m ready
 4. I got the blues
 5. Lovin’ you (is the best thing that happened to me)
 6. Since I met you baby
 7. See what you’re doin’ to me
 8. Spider in my stew
 9. Slim talkin’ part. 1
 10. Look over yonder’s wall
 11. Jimmie
 12. Do you mean it
 13. Call my job
 14. Slim talkin’ part 2

Releasedatum cd : 11 november 2014

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.