Gerritschinkel.nl Columns & meer

10jul/150

Leave me to learn – Trailhead

Twee jaar geleden werd ik verrast door een album van iemand waar ik nog nooit van had gehoord. Een zekere Tobias Panwitz, een Berlijnse singer songwriter. Het album heette Bodies in the basement. Een mooi melodieus americana album.

Volgende maand komt “Leave me to learn” uit, het nieuwe album van Trailhead, de band van Tobias Panwitz. Dertien nieuwe songs, allemaal eigen composities. Het album borduurt voort op zijn vorige album. Van begin tot het eind is het een melodieus album met een afwisseling van uptempo en midtempo nummers tot ballads en subtiele liedjes. Door de harmonica van Panwitz roepen een aantal songs herinneringen op aan Neil Young. Panwitz is een multi-instrumentalist, want behalve harmonica en gitaar speelt hij ook accordeon, mandoline, tamboerijn  en piano.  Vooral het titelnummer Leave me to learn, Church bells, en Out in the open worden “gedragen” door prachtig pianospel. Dat Tobias Panwitz een goede zanger is bewijst hij vooral in de langzamere nummers zoals Sing your song, My mothers father, waarin hij zingt over zijn opa die hij nooit heeft gekend en het subtiele Wouldn’t wanna miss it.

Paul B. Keeves is weer de bassist en speelt 2e gitaar in de ballad Red on black en Henry Grant neemt de drumpartijen voor zijn rekening. Bijdragen zijn er verder van Matt DeHarp (mandoline in het openingsnummer Another mile), Juan Duran (elektrische gitaar in Nothing but well), Sebastian Panwitz (backing vocals), Anya Tukh (viool in het prijsnummer Church bells) en Leonardo von Papp (handclaps).

Trailhead heeft een meer dan waardige opvolger van “Bodies in the basement" gemaakt. “Leave me to learn” is net als zijn voorganger een melodieus album met min of meer tijdloze liedjes. Wat mij betreft hoeft Trailhead niet weer twee jaar te wachten met een nieuw album.

“Looking forward to seeing all of you along the way and atg the shows. Bis bald!” schrijft Panwitz in het mooi verzorgde boekje bij het album. En dat lijkt mij een uitstekend idee.

Tracklist:

 1. Another mile
 2. Changing seasons
 3. On a train
 4. Leave me to learn
 5. My mothers father
 6. This old song
 7. Sing your song
 8. Church bells
 9. Nothing but well
 10. Out in the open
 11. Wouldn’t wanna miss it
 12. Red on black
 13. When I come home again

Releasedatum cd : 12 december 2014

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.