Gerritschinkel.nl Columns & meer

10jul/150

Down where the spirit meets the bone – Lucinda Williams

Drie jaar na het verschijnen van “Blessed” is er weer een nieuw album verschenen van Lucinda Williams. Het eerste op haar eigen label Highway 20 Records. En om dat te vieren heeft de 61-jarige Amerikaanse singer songwriter er meteen maar een dubbel cd van gemaakt. En als je liefhebber bent van vinyl dan kun je je verrijken met een driedubbel lp.

Twintig nieuwe nummers, waarvan 19 eigen composities en een cover van de vorig jaar overleden JJ. Cale. Het album ‘Down where the spirit meets the bone” klinkt voor liefhebbers van Lucinda Williams weer vertrouwd in de oren. Meteen al in het eerste nummer “Compassion”, een verstilde ballad, gebaseerd op een gedicht van haar vader Miller Williams. Het album is een mix van slow (soul, americana) ballads, up tempo nummers al dan niet voorzien van stevig gitaarwerk, keyboards en blazers.

Lucinda Williams heeft een keur aan topmuzikanten om zich heen weten te verzamelen. Zo is Tony Joe White te horen op gitaar en harmonica, waardoor “Something wicked this way comes” je regelrecht de swamps van Louisiana in trekt. Jakob Dylan’s harmony op de prachtige ballad “It’s gonna rain”.Gitarist Bill Frisell vecht mooie elektrische gitaarduels uit met Stuart Mathis van The Wallflowers. Ian McLagan (the Faces) op orgel, piano en wurlitzer. Greg Leisz op pedal steel (“This old heartache”). Pete Thomas en Davey Faragaher van de band van Elvis Costello op drums en bas.

Down where the spirit meets the bone is een schitterend album met als uitsmijter het bijna 10 minuten durende Magnolia van JJ. Cale. Lucinda Williams is nog lang niet versleten. Dat heeft ze met dit dubbel album wat mij betreft weer dubbel en dwars bewezen.

Tracklist:

Disc one

 1. Compassion
 2. Protection
 3. Burning bridges
 4. East side of town
 5. West Memphis
 6. Cold day in hell
 7. Foolishness
 8. Wrong number
 9. Stand right by each other
 10. It’s gonna rain

Disc two

 1. Something wicked this way comes
 2. Big mess
 3. When I look at the world
 4. Walk on
 5. Temporary nature (of any precious thing)
 6. Everything but the truth
 7. This old heartache
 8. Stowaway in your heart
 9. One more day
 10. Magnolia

Releasedatum cd : 29 september 2014

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.