Gerritschinkel.nl Columns & meer

10jul/150

If you think it’s hot here – The Mike Henderson Band

Het zal ergens eind 1996 begin 1997 zijn geweest dat ik mijn favoriete platenzaak aan de Meent in Rotterdam binnenstapte. De zaak is helaas al weer enkele jaren verdwenen, maar dat terzijde. Uit de speakerboxen knalde muziek die ik niet thuis kon brengen, maar het klonk als een zware kerkklok. Nieuwsgierig vroeg ik aan de verkoper naar welke muziek ik luisterde. Het bleek het album First Blood van Mike Henderson & The Bluebloods te zijn. Lekker vet gitaarwerk, een hamerende piano en een strakke ritmesectie. “Pak maar in die cd”, zei ik en zonder nog verder in de bakken te spitten kuierende ik gelukzalig de zaak uit.

Na 1997 ben ik Mike Henderson uit het oog verloren, maar dat ligt niet aan hem, want hij is gewoon doorgegaan met het maken van muziek. Vorige week kreeg ik het album If you think it’s hot here in de brievenbus. Het nieuwe album van The Mike Henderson Band. Nieuwsgierig stopte ik het schijfje in de cd speler. En meteen was daar weer die herkenning. Na de midtempo opener I wanta know why ging de band vervolgens helemaal los in Send you back to Georgia. Daar waar in The Bluebloods Reese Wyans de pianist was, eiste nu Kevin McKendree alle aandacht voor zich op en liet in deze sneltreinboogie zijn piano alle hoeken van de kamer zien. De geest van Hound Dog Taylor waart rond. De band, met de sterke ritmesectie (bassist Michael Rhodes en drummer Pat O’Connor) davert vervolgens voort in It’s alright. Daarna wordt even wat gas teruggenomen. Het titelnum-mer If you think it’s hot here wordt prettig “versierd” door het B3 orgel van McKendree en in Weepin’ and moanin’ soleert Henderson er lustig op los op zijn gitaar. Dat Henderson zijn klassiekers kent bewijst hij met een dampende uitvoering van Muddy Waters’ Mean red spider, slide gitaar in If I had possesion van Robert Johnson en de langzame blues Unseen eye van Sonny Boy Williamson.

In de traditional Matchbox zit pianist Kevin McKendree weer op de bok van de boogiesneltrein. Na het midtempo Gamblin’ blues wordt het album besloten met Rock house blues. De titel zou een rocker vermoeden, maar niets is minder waar. Alleen harmonica en piano tekenen voor het prachtige langzame slotakkoord. Jammer dat dit nummer maar twee minuten duurt.

Conclusie:  Mike Henderson leeft als nooit tevoren. Met zijn band heeft hij met If you think it’s hot here een schitterend album afgeleverd. Leuk vind ik trouwens dat in de binnenhoes van deze nieuwe cd ook precies dezelfde foto van Henderson staat die ook de binnenhoes van First blood siert. Alsof hij wil zeggen “platenzaken vergaan, maar Mike Henderson blijft bestaan”. Ik blijf hem nu maar volgen.

Tracklist:

 1. I wanta know why
 2. Send you back to Georgia
 3. It’s alright
 4. If you think it’s hot here
 5. Weepin’ and moanin’
 6. Mean red spider
 7. If I had possession
 8. Unseen eye
 9. Matchbox
 10. Gamblin’ blues
 11. Rock house blues

Releasedatum : 20 januari 2015

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.