Gerritschinkel.nl Columns & meer

10jul/150

Day into night – Tad Robinson

De Amerikaanse soul blues singer-songwriter Tad Robinson werd op 24 juni 1956 geboren in New York City waar hij ook opgroeide. In 1980 studeerde hij af aan de Indiana University’s School of Music. Tijdens zijn studie was hij actief in de muziek. Eind jaren 70 was hij frontman van The Hesitation Blues Band en na zijn verhuizing in 1982 naar Chicago werd hij o.a. zanger in de band van Dave Specter & the Bluebirds. In 1994 verscheen zijn eerste soloalbum One to Infinity. De laatste tien jaar is Robinson meerdere keren genomineerd voor een Blues Music Award en als Male Blues Artist of the Year.

Vorige maand verscheen zijn 6e soloalbum Day into night. Robinson (zang en mondharmonica) wordt op dit nieuwe album bijgestaan door de House Band van Severn Records. Johnny Moeller (gitaar), Robb Stupka (drums), Steve Gomes (bas) en Kevin Anker (keys).

Het album opent met de gevoelige gitaarakkoorden van Johnny Moeller. In deze soulballad worden we ook meteen getrakteerd op de blazerssectie (Kenny Rittenhouse en Liesl Whitaker trompet), Antonio Orta (tenor sax) en Bill Holmes (trombone). In Call me is een mooie gastrol voor organist Benjie Porecki weggelegd. In de soulblues Lonely talking is ook een gastrol weggelegd, nu voor Anson Funderburgh die met zijn gitaar een extra dimensie geeft aan dit nummer. De uitstekende blazerssectie is weer nadrukkelijk aanwezig op He’s moved on, een prachtige soulballad. Schitterende zang van Robinson, die de vergelijking met Al Green kan doorstaan. De achtergrondvocalen van Caleb Green en Christal Rheams maken dit nummer compleet.  Het tempo gaat omhoog in Lead me on, een nummer dat me aan Robert Cray doet denken. Lekker nummer met wederom de blazers en de funky gitaar van Johnny Moeller. Mellow in love en Love is a winner zijn weer soulballads, Dat is ook Blue yesterday, met uitstekende zang en mooie gitaarsolo’s van Johnny Moeller. While you were gone is een midtempo blues, pompende bas, droog drumwerk en Tad Robinson die hier bewijst dat hij ook met een mondharmonica goed uit de voeten kan. Gitarist Alex Schultz, die op een aantal andere nummers ook aanwezig is, soleert in Nightwatch. Need some better wordt gedomineerd door de uitstekende ritmesectie (inclusief percussionist Mark Merella) en de piano van Kevin Anker. Een mooie soulballad in de stijl van Al Green en Bobby Bland. Het album wordt afgesloten met een 2e versie van Call me. Deze keer een langzamere uitgeklede versie zonder het orgel van Porecki, maar wel weer met de blazers.

Conclusie: Day into night is een uitstekend album. Heerlijke soul en R&B. Goede zang. Uitstekende musici. Het is genieten geblazen.

Tracks:

 1. Soul lover
 2. Call me (version 1)
 3. Lonely talking
 4. He’s moved on
 5. Lead me on
 6. Mellow in love
 7. Love is a winner
 8. Blue yesterday
 9. While you were gone
 10. Nightwatch
 11. Need some better
 12. Call me (version 2)

Releasedatum : 21 april 2015

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.