Gerritschinkel.nl Columns & meer

10jul/150

Can’t forget – Leonard Cohen

Leonard Cohen werd geboren op 21 september 1934 in Montreal. De Canadese dichter, schrijver, singer-songwriter vierde vorig jaar dus zijn 80e verjaardag. In 1961 was hij al een bekende in Canadese poëziekringen. In 1966 gaat hij zich toeleggen op het schrijven van popsongs. In 1967 verhuist hij naar de VS en verschijnt zijn eerste LP Songs of Leonard Cohen. Hij schrijft talloze klassiekers zoals b.v. Suzanne, So long Marianne, First we take Manhattan en het door velen gecoverde Hallelujah. Tien jaar geleden blijkt dat zijn ex-vriendin en zakenwaarneemster zijn opgebouwde pensioen te hebben verduisterd. Noodgedwongen moet Cohen weer gaan optreden. En die optredens zijn gelukkig zeer succesvol en leveren een aantal schitterende albums op.

Deze maand is Can’t forget verschenen, A souvenir of the Grand Tour. Dit album bevat live opnamen en soundchecks van optredens van de Old Ideas World Tour 2012 en 2013. Het album begint met Field Commander Cohen een typisch Cohen nummer, mooie tekst waarin Fidel Castro, de Yankee dollar en rum en coca cola voorbijkomen. I can’t forget is een lekker midtempo nummer met hammond en de zang van de Webb Sisters. Het langzame Light as the breeze met prachtige violen. La manic is een liefdesliedje gezongen in het Frans, waar het publiek in Quebec City terecht veel applaus voor over heeft. Night comes on heeft een hoog Suzanne gehalte. Prachtig gezongen door Cohen in zijn typische stijl. Joan of Arc is het hoogtepunt met die prachtige stemmen van The Webb Sisters. Op het album staan ook twee nieuwe nummers. Never gave nobody trouble, een mooie slowblues met uitstekend gitaarwerk en het hammondorgel van Neil Larsen. Got a little secret is ook een nieuw nummer, een midtempo blues met weer een hoofdrol voor de hammond. Choices is een cover van en een ode aan countryzanger George Jones, met Alex Bublitchi op viool. In het slot-nummer Stages bedankt Cohen zijn publiek in The Opera House in Sydney en het nummer eindigt met een aantal regels uit de ballad Tower of Song.

Conclusie: Can’t forget is een typisch Leonard Cohen album. De pure klasse straalt er van af. Hij wordt begeleid door prima muzikanten. Een genot voor het oor. Het klinkt gemeen, maar je zou bijna blij zijn dat de zakenwaarneemster van Cohen zijn pensioen heeft verduisterd, want anders hadden we deze prachtige opnamen misschien nooit gehoord.

De bandleden:

 • Leonard Cohen zang en gitaar
 • Javier Mas gitaren
 • Alex Bublitchi viool
 • Mitch Watkins gitaar
 • Rafael Gayol drums en percussie
 • Neil Larsen keyboards
 • Sharon Robinson zang
 • Hattie Webb zang en harp
 • Charley Webb zang en gitaar
 • Roscoe Beck bas

Tracks:

 1. Field commander Cohen (soundcheck, Denver, Colorado)
 2. I can’t forget (Kopenhagen, Denemarken)
 3. Light as the breeze (Dublin, Ierland)
 4. La manic Quebec (Quebec City, Canada)
 5. Night comes on (Mönchengladbach, Duitsland)
 6. Never gave nobody trouble (soundcheck Odense, Denemarken)
 7. Joan of Arc (soundcheck Quebec City, Canada)
 8. Got a little secret (soundcheck Auckland, Nieuw Zeeland)
 9. Choices (soundcheck Christchurch, Nieuw Zeeland)
 10. Stages (Sydney, Australië)

Releasedatum : mei 2015

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.