Gerritschinkel.nl Columns & meer

10jul/150

Caballero zonder filter – Bjorn van der Doelen & Allez Soldaat

Ik zag hem deze week nog op tv. Zijn blonde manen wapperend in de wind. De Witte Tornado luidde een van zijn bijnamen. Björn van der Doelen vierde als betaald voetballer successen bij PSV, Standaard Luik, FC Twente en NEC. Op 29-jarige leeftijd beëindigde hij zijn carrière als profvoetballer en ging zich toen helemaal op zijn andere passie, de muziek, richten. Niet dat hij helemaal onbekend was met de muziek want al tijdens zijn voetbal-loopbaan schreef en zong hij liedjes. In 2006 en 2007 kwamen er twee singles van hem op de markt en in 2010 bracht hij met zijn band Allez Soldaat zijn eerste cd uit, D’n duvel die nooit slaapt, een album gezongen in Brabantse dialect. Zijn tweede album Als de wolven janken verscheen in 2013.

En daar waar oud voetballers te pas en te onpas in voetbaltalkshows verschijnen of hun biografie laten schrijven gaat Björn van der Doelen gelukkig gewoon door met het maken van muziek. Volgende maand verschijnt zijn nieuwe album. Op vrijdag 13 maart wordt Caballero zonder filter gepresenteerd in Theater De Boemel in Tilburg.

Tien tracks telt de cd, tien door hemzelf geschreven nummers. In het titelnummer verhaalt hij over zijn wintersportvakantiebelevenissen en neemt hij verder zijn jeugd door. Moederke is een in het Brabants dialect gezonden blues, mooi gitaarwerk en fijne achtergrondvocalen van Ellen Jeurissen. Dat van der Doelen een fan is van provinciegenoot Jan Willem Roy is duidelijk merkbaar en de prachtige ballade D’Anvers doet me denken aan Stef Bos. In Fantini Farnese gaat het tempo omhoog en zijn band Allez Soldaat gaat in M’n lief helemaal los. Stevige soulblues, een prachtige gitaarsolo en niet te vergeten de blazers, die ook in Nieuwe dag weer een hoofdrol opeisen.

In De liefde wordt overschat vallen de goede ritmesectie en trompettist Albert Koffeman op, in het stevige Zeven zonden het orgel en in Vriend de violen. Och war ik mar Bruce Springsteen vormt de climax van het album, piano, violen, sax, orgel, gitaren, kortom een waardige afsluiter.

Conclusie: De Brabantse singer-songwriter Björn van der Doelen is geen wereldzanger, maar hij heeft met Allez Soldaat met Caballero zonder filter een lekker rootsy ”Brabants americana” album afgeleverd. Een album waarop de gewone dingen van het leven op een zeer muzikale manier worden vertolkt.

Muzikanten op Caballero zonder filter:

 • Björn van der Doelen zang, akoestische, elektrische en banjogitaar
 • Ruud v.d. Bogaard lead gitaar en zang
 • Ellen Jeurissen zang
 • Harmen de Bresser Höfner 500/1 en contrabas
 • Peter v.d. Sanden drums en percussie
 • Albert Koffeman trompet
 • Joost van Leeuwen tenor sax
 • Thom Kooijmans alt sax
 • Gabriël Peeters piano, würlitzer, harmonium, banjo en accordeon
 • Alex Akela viool
 • Rob Geboers orgel

Tracks:

 1. Caballero zonder filter
 2. Moederke
 3. D’Anvers
 4. Fantini Farnese
 5. M’n lief
 6. Nieuwe dag
 7. De liefde wordt overschat
 8. Zeven zonden
 9. Vriend
 10. Och war ik mar Bruce Springsteen

Releasedatum : 13 maart 2015

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.