Gerritschinkel.nl Columns & meer

10jul/150

Rise and fall – Dayna Kurz

De Amerikaanse singer-songwriter Dayna Kurtz werd geboren in New Jersey, maar woont tegenwoordig in New Orleans. Zij toerde met grootheden als B.B. King, Elvis Costello, Dr. John, Richard Thompson, Mavis Staples, Richie Havens, Rufus Wainwright en The Blind Boys of Alabama. Tournees in de VS, maar vooral ook in Europa (b.v. in Barcelona en in Amsterdam).

Na vier jaar komt Dayna Kurtz met nieuw materiaal. Rise and fall, een album met negen eigen composities en een cover. En om alvast op mijn eindconclusie vooruit te lopen, Rise and fall is een meesterlijk album en hoewel het pas februari is zou ik dit album nu al tot het album van 2015 kunnen bombarderen. Schitterend!

De cd begint met de prachtige gospelachtige soulballad It’s how you hold me. You’re not what I need is een huiveringwekkend mooie soulslijper in de beste Stax traditie. Formidabele stem!  Het Tom Waits achtige apocalyptische Raise the last glass wordt gedomineerd door scheurende gitaren. In dit nummer bezingt Dayna Kurtz allerlei ellende waar onze goede aarde tegenwoordig mee te maken heeft. In If I go first bewijst Dayna weer wat voor ontzettend goede zangeres zij is. Mooi nummer met de strijkers die ook te horen zijn in de ballad Eat it up. In Yes, you win zijn de invloeden van Nina Simone duidelijk te horen. Piano, strijkers en accordeon verrijken Far away again. Dayna Kurtz kan niet alleen uitstekend zingen (ook a capella zoals in The hole), maar speelt behalve akoestische gitaar ook banjo zoals op A few confessions.  Het album wordt waardig afgesloten met het door Bobby Charles en David Allan Coe geschreven You’ll always live inside of me.

Mijn eindconclusie had ik al verraden. Rise and fall is een schitterend album!!

Muzikanten op Rise and fall:

 • Dayna Kurtz zang, akoestische gitaar, banjo, lapsteel
 • Robert Mache elektrische gitaar, mandoline, achtergrondvocalen
 • Peter Vitalone piano, Wurlitzer, B3, accordeon, achtergrondvocalen
 • David Richards basgitaar, contrabas, achtergrondvocalen
 • Dan Rieser drums
 • Ethel en Todd Reynolds strijkinstrumenten
 • Keren Ann, Julia Crafton, Redray Frazier achtergrondvocalen

Tracks:

 1. It’s how you hold me
 2. You’re not what I need (but you’re all that I want)
 3. Raise the last glass
 4. If I go first
 5. Eat it up
 6. Yes, you win
 7. Far away again
 8. A few confessions
 9. The hole
 10. You’ll always live inside of me

Releasedatum : 6 maart 2015

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.