Gerritschinkel.nl Columns & meer

10jul/150

Blackbirds – Gretchen Peters

De Amerikaanse singer-songwriter Gretchen Peters werd in 1957 geboren in Bronxville (New York) en groeide op in Boulder (Colorado). Eind jaren ’80 verhuisde ze naar Nashville. Daar begon ze liedjes te schrijven voor o.a. Etta James, Trisha Yearwood, Patty Loveless, George Strait en Neil Diamond. In de jaren ‘90 werd ze twee keer genomineerd voor een Grammy Award en een keer voor een Golden Globe. Op 5 oktober 2014 werd Peters opgenomen in The Nashville Songwriters Hall of Fame.

In 1996 kwam haar eerste album uit, The secret of life. Onlangs verscheen, drie jaar na Hello cruel world  haar spiksplinternieuwe album Blackbirds. Het album is opgenomen in Nashville en Peters produceerde het album samen met Doug Lancio en Barry Walsh. Peters krijgt op Blackbirds muzikale ondersteuning van een keur aan muzikanten uit de hedendaagse Amerikaanse rootsmusic scene.

De opening is meteen lekker stevig met het titelnummer, gevolgd door de prachtige ballad Pretty things. When all you got is a hammer is een uptempo nummer (banjo, dobro!) en vocaal ondersteund door Jason Isbell. Everything falls away en The house on Auburn Street zijn weer prachtige ballads. Vooral in ballads toont Gretchen Peters zich een uitstekende zangeres. When you comin’ home is een duet met Jimmy LaFave en Mickey Raphael op mondharmonica. Jubilee is het prijsnummer van het album. Een prachtige ballad met alleen zang, piano, cello en viool (David Henry). Heel mooi! Black ribbons is een midtempo nummer met medecomponisten Suzy Boguss en Matraca Berg in de backvocals en Barry Walsh op accordeon. De ballad Nashville is geschreven door David Mead en hij is vocaal in dit nummer ook te horen. The cure for the pain wordt weer gedragen door de schitterende stem van Gretchen Peters en de guitbro van Jerry Douglas. Het album wordt besloten met Blackbirds, een iets ingetogenere versie dan het openingsnummer.

Conclusie:  Blackbirds is een nieuwe parel aan het toch al indrukwekkende oeuvre van Gretchen Peters. Roots music in optima forma.

Muzikanten op Blackbirds:

 • Gretchen Peters zang, akoestische gitaar
 • Doug Lancio elektrische gitaar, 12-string gitaar, banjo, percussie
 • Will Kimbrough slide mandola, charango, akoestische gitaar
 • Barry Walsh piano, (pump)orgel, accordeon
 • Dave Roe bas
 • Nick Buda drums
 • Jerry Douglas dobro, guitbro

Tracks:

 1. Blackbirds
 2. Pretty things
 3. When all you got is a hammer
 4. Everything falls away
 5. The house on Auburn Street
 6. When you comin’ home
 7. Jubilee
 8. Black ribbons
 9. Nashville
 10. The cure for the pain
 11. Blackbirds (reprise)

Releasedatum : 9 februari 2015

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.