Gerritschinkel.nl Columns & meer

23mrt/150

Van romantiek naar realiteit

Afgelopen zaterdag was ik op Sportpark De Wolfskamer, de thuisbasis van SV Huizen. Ik was er nog nooit geweest en had op de website gekeken om te zien wat voor vereniging SV Huizen is. Allereerst ben ik dan benieuwd naar de ontstaansgeschiedenis. De kiem van SV Huizen werd gelegd op 1 januari 1927 door 15 vrienden die Turmac punten gingen sparen om daarvan een bal te kopen. Zo stond een sigarettenmerk aan de basis van een voetbalclub. Tegenstander De Jodan Boys ontstond op 1 mei 1934 uit de Jongerenvereniging Daniël. Een christelijke voetbalclub, opgericht op de Dag van de Arbeid.

Veel verenigingen ontstonden uit bedrijfsverenigingen. Tafeltennisvereniging ILAC vindt zijn oorsprong in een bedrijfsvereniging van een drukkerij. Aan de basis van DONK stond een pater. Bij RVC ’33 in Reeuwijk werd het initiatief genomen door leden van het K.J.C. en de RK Volksbond. Sport en religie gingen vroeger vaak hand in hand. Andere verenigingen ontstonden uit afscheidingen of gingen als zelfstandige tak verder, zoals de atleten en de honkballers van Gouda en de cricketers van Olympia.

In de loop van de jaren zijn er helaas veel sportverenigingen helemaal van het toneel verdwenen of uit overlevingsdrang gefuseerd. Ook de sportwereld verandert snel. De romantiek verliest het (helaas) van de realiteit, of je het nu leuk vindt of niet.

 

 

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.