Gerritschinkel.nl Columns & meer

19okt/140

De held van Groningen

“Hij was de beste clubkeeper aller tijden” zegt men in Groningen. Tonny van Leeuwen, Gouwenaar van geboorte, speelde in de jeugd van Jodan Boys en ONA. Via Sparta kwam hij terecht bij wat later zijn grootste voetballiefde bleek te zijn, GVAV uit Groningen. Zaterdagmiddag om 2 uur werd voor de Euroborg, het stadion van FC Groningen, een prachtig bronzen standbeeld onthuld van deze held van Groningen. Door zijn oude maat, mister FC Groningen Piet Fransen.

Het is een prachtig standbeeld. Zwevend door de lucht en de bal klemvast. Aan de voet van het standbeeld lagen bloemen en twee sinaasappels. Het idee achter die bloemen begreep ik, maar ik was nieuwsgierig naar het verhaal achter die sinaasappels. Een diehard supporter vertelde dat achter het doel van Tonny in het oude stadion Oosterpark toeschouwers altijd sinaasappels gooiden naar de doelman. En Tonny at ze gewoon tijdens de wedstrijd op. Extra vitamine om er nog wat balletjes uit te ranselen lijkt me.

Als Gouwenaar was ik zaterdag trots en ook een beetje ontroerd dat een voormalig stadgenoot zo veel eer kreeg. Ik sprak zijn broer Dick van Leeuwen, die als speciale gast was uitgenodigd. “Het is hem sprekend” sprak hij vol trots. Toen ik de Euroborg verliet, heb ik mijn hand op de knie van de held van Groningen gelegd. Sentimentele gek die ik ben.

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.