Gerritschinkel.nl Columns & meer

1dec/130

Gravin Jacoba van Beieren

Ik woon er vlak bij, maar was er nog nooit geweest. Schande. Maar afgelopen week ben ik, om mijn blazoen te zuiveren, eindelijk bij de Handboog Schietvereniging Gravin Jacoba van Beieren op bezoek geweest. En ik heb er in de verste verte geen spijt van gehad. In tegendeel, het was een leerzame avond. Ik werd helemaal ingewijd in de geheimen van de handboogsport. Termen als recurve en compound zijn vanaf nu geen wezensvreemde kreten meer. De geest van Robin Hood en Wilhelm Tell waarde rond in de prachtige in-door accommodatie aan de Groen van Prinsterersingel in Gouda.

Handboogschieten, een sport voor jong en oud. Jongens en meisjes nemen in hun gewone dagelijkse kloffie de high tech boog ter hand. Een al wat oudere man houdt de traditie van de oeroude sport in stand hield en vuurt met een traditionele houten boog houten pijlen af. 

De handboogsport in Gouda leeft. Dat werd me ook duidelijk toen halverwege de avond twee jonge gasten uit Vleuten gewoon even langs kwamen om kennis te maken met deze sport.

Zo’n 600 jaar nadat ze met de Hoeken vanuit haar kasteel van Gouda de strijd aanbond met de Kabeljauwen leeft de naam van Jacoba van Beieren voort in Gouda. In de naam van een prachtige sportvereniging. 

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.