Gerritschinkel.nl Columns & meer

18aug/130

Fierljeppen

A.s. zaterdag wordt in Polsbroekerdam het NK Polsstokverspringen gehouden. Toen ik in mijn mailbox keek zag ik een uitnodiging voor dit kampioenschap. “Prachtig dacht ik, daar ga ik naar toe”. Maar ik besefte dat ik enkele dagen daarvoor net had toegezegd als spreekstalmeester voor de opening van het voetbalseizoen van de Jodan Boys op te treden. En een woord is een woord. Helaas dus.

Polsstokverspringen of fierljeppen zoals ze het in Friesland zeggen. Prachtige sport. Ik heb in mijn jeugd heel veel wedstrijden gezien. In mijn geboortedorp Benschop. In Jaarsveld, in Lopik, in Vlist en ook in Polsbroekerdam. Dat was de tijd van Bert Koetsier, Teus Eikelenboom en van Anton van der Bas. Maar ik kwam in die tijd vooral voor mijn plaatsgenoot Aart de With. En dat had mede te maken met het feit dat hij een vriend was van mijn broer. Aart de With, een groot kampioen. Vijftig titels op zijn naam. Dat kan niemand hem voorlopig nazeggen. Ik heb vroeger ook veel polsstok gesprongen, maar dat was alleen om over een sloot te komen. En vaak eindigde zo’n poging dan ook nog met een nat pak. Mooie tijden waren dat.

Nogmaals jammer dat ik er zaterdag niet bij kan zijn. Hopelijk speelt Jodan Boys wel de sterren van de hemel.

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.