Gerritschinkel.nl Columns & meer

17mrt/130

Gouden tijden, zwarte bladzijden

Ik kom vaak in boekwinkels, maar nooit midden in de nacht. Afgelopen vrijdag echter wel, bij de opening van de boekenweek, met een lezing van Frits van Oostrom over de middeleeuwen. En na afloop een middeleeuws ontbijt met bier, wijn en everzwijn. De klok had al 3 uur geslagen toen ik volgestouwd met cultuur tevreden mijn bed opzocht.

Ik droomde ’s nachts dat de regen met bakken uit de hemel kwam en ik in het weekend dan niet naar het voetbal hoefde. Van de middeleeuwse mystieke wereld van Jan van Ruusbroec naar het opportunistische en platte volksvermaak dat voetbal heet is een hele stap. Ik had er eigenlijk geen zin in. Een voetbalwereld die het woord respect alleen met de mond belijdt. Een aanvoerder die een tegenstander voor vuile homo uitscheldt. Een jonge scheidsrechter die na een vriendschappelijke zaalvoetbalwedstrijd wordt gemolesteerd. Het VI Theater van de Lach van Derksen en Genee. Een jonge Griekse voetballer die de Hitlergroet brengt. Een stelletje hersenlozen op de tribune van ONA dat probeert de wedstrijd te verzieken. 

De oprechte blijdschap zaterdag van de voetballers en fans van Gouda en zondag die van ONA, eindelijk weer eens een winstpartij, maakte mijn sportweekend toch goed. Maar zondagavond was het weer tijd voor Jan van Ruusbroec.

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.