Gerritschinkel.nl Columns & meer

22aug/120

Taneytown – Ashes to the wind

Het mooie van cd’s recenseren is dat je vaak geconfronteerd wordt met artiesten waar je of vaag van heb gehoord of die je totaal onbekend zijn. En ja hoor, ik werd vorige week weer verblijd met een juweeltje. De hoes van het album trok meteen al mijn aandacht en ook het boekje bevat prachtig artwork van de Amerikaanse kunstenaar Gary Schirmer.

Ik heb het over de nieuwe cd van een groep uit Groningen die zich vernoemd heeft naar een nummer van Steve Earle, Taneytown. En om maar meteen met de deur in huis te vallen, het is een schitterend album. Elf nummers, waarvan er negen geschreven zijn door zanger gitarist Edwin Jongedijk en gitarist Joost Prinsen. De twee covers zijn van Rod Picott (stray dogs) en van Eddy Rabbit (driving my life away). Junction 17 is op single uitgebracht en schijnt in het Noorden al een dijk van een hit te zijn. Nu de rest van Nederland nog. Het album is opgenomen in Groningen en in Harrisburg (USA).

Ashes to the wind is een lekker dynamisch veelal countryrockend album met invloeden van The Eagles, Tom Petty, Johnny Cash, Poco, Steve Earle en Bruce Springsteen. De stem van Jongedijk doet me constant denken aan The Boss. De ritmesectie, bassist Martin Wieringa en drummer Niek Stok dragen meer dan hun steentje bij aan de sound (luister maar eens naar ready for the ride). Gastrollen zijn er van Max Hunt (toetsen en hammond), Taco Veldman (mellotron), Adrian Farmer (banjo) en Dave Hadley (pedal steel en lap steel).

Eindconclusie: Ashes to the wind is een schitterend album zonder inzinkingen. Draai de cd lekker hard. En om met Edwin Jongedijk te spreken, “as ik de kaans zol kriegen”, dan ga ik Taneytown zeker eens tijdens een concert beluisteren. Voor mij gaat er voorlopig niets boven Groningen.

Tracks:

 1. Ain’t your fool anymore
 2. Ready for the ride
 3. Until
 4. Quality time
 5. Junction 17
 6. Sunday morning
 7. Stray dogs
 8. Moving on
 9. Industrial rust
 10. Why feel lonely
 11. Driving my life away
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.