Gerritschinkel.nl Columns & meer

8jul/120

Blindsimultaandammen

Toen Roy Bidesi, de laatst overgebleven tegenstander remise aanbood was de missie volbracht. Na zo’n kleine 29 uur had Erno Prosman het wereldrecord blindsimultaandammen weer afgepakt van de legendarische Ton Sijbrands en kon hij breeduit lachen. Voorzover hij na zo’n slopende match natuurlijk nog kon lachen, want ga er maar eens aan staan. Ruim een etmaal in een afgesloten kamer zonder hulpmiddelen dammen tegen 30 onzichtbare tegenstanders die wel een dambord voor hun snufferd hebben.

Blindsimultaandammen, wat bezielt een mens om aan zo’n exercitie te beginnen. “Hersenen kunnen meer dan je denkt” aldus de voorzitter van het Goudse Damlust. Dat zal best waar zijn Erno, maar volgens mij moet je toch een beetje gek zijn om je zo lang af te zonderen. Op een gegeven moment moet alles toch gaan malen in je bovenkamer zou ik denken.

Op een gegeven moment zag het er niet goed uit. Toen ik zaterdagmorgen ging kijken in het nieuwe Huis van de Stad had Erno al vier partijen verloren en zakte hij later bijna door het ijs.Op de webcam zag ik een heftig denkende dammer, die regelmatig telefonisch zetten doorgaf aan de scheidsrechter.

Erno Prosman is een fenomeen. Ik weet nog dat hij in 1991 genomineerd was als sporttalent van Gouda. Twee dagen voor de verkiezing moest hij plotseling naar Brussel om in te vallen voor een Rus die geen visum kreeg. De toenmalige Gouderakker kwam, zag en overwon. Jeugdwereldkampioen.

Met dit nieuwe huzarenstukje heeft Erno Prosman Gouda maar weer mooi op de kaart gezet. Het nieuwe Huis van de Stad, met zijn markante stroopwafelmotief op de gevel, zal de komende tijd nog meer uitstraling hebben. 

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.