Gerritschinkel.nl Columns & meer

6mei/120

Topklasse

De spanning was al weken te snijden en op 5 mei moest het dan maar gebeuren. Niet wachten tot de laatste ronde. Bevrijdingsdag in Nederland en kampioensdag voor de Jodan Boys. Mooier kon het toch niet? Honderden supporters trokken afgelopen zaterdag naar de boorden van het Markermeer. Met bussen, met auto’s, per fiets en er was zelfs een supporter die met de boot kwam. Een kwestie van even een vaartochtje van Enkhuizen naar Hoorn. De droogmakerijen Beemster, Purmer en Wijde Wormer waren zaterdag het epicentrum van een invasie van Goudse voetbalsupporters. De stad van Jan Pieterszoon Coen werd in bezit genomen door de kaaskoppen uit Gouda. Als ware scheepsjongens van de beroemde 17e eeuwse Hoornse schipper Willem Ysbrandsz. Bontekoe omzoomden ze het veld van sportcomplex Middelweg. De geest van una paloma blanca van de in Hoorn geboren George Baker zweefde boven het veld van Zwaluwen ’30. De witte rook van een kampioenschap was een kwestie van pakweg 90 minuten geduld hebben. Zwaluwen ‘30 is geen hoogvlieger, dus het zou moeten kunnen. Maar een kat in het nauw maakt rare sprongen. Jodan Boys moest dus de rol van kat maar op zich nemen en de arme Hoornse zwaluwen met huid en haar oppeuzelen. De met clubsjaals getooide horden hadden bezit genomen van de houten tribune en lieten luidkeels horen dat zij er klaar voor waren.

Nadat de scheidsrechter zo vriendelijk was om te wachten tot alle supporters binnen waren klonk het startschot van wat een spannende pot voetbal bleek te worden. Zwaluwen doelman Vincken (what’s in a name) bleek vooralsnog niet mee te willen werken en het geplande feest dreigde de mist in te gaan Totdat Kees Graafland in blessuretijd met een zondagsschot de winnende treffer scoorde. Kort daarna was het hek van de dam en nam het Goudse legioen bezit van het veld. Tranen van vreugde. Schorre kelen. Uitgelaten en geëmotioneerde mannen en vrouwen. De oude tribune stond te deinen als het water van het IJsselmeer bij een flinke storm. De kampioensvlag kon in top. Jodan Boys is kampioen! Het (Hoornse) hop vloeide overvloedig. Terug in Gouda was er een heldenontvangst. De Sportlaan staat bijna in lichterlaaie. 

Zaterdag nog even uitbollen tegen het roemruchte Quick Boys en dan met vakantie. En lekker dromen van Rijnsburgse Boys, Katwijk, Noordwijk, Spakenburg, IJsselmeervogels. De tom tom alvast testen voor verre ritten naar Genemuiden, Harkema en Hardenberg. Ja, dat wordt kilometers maken.

“Sportief en organisatorisch zijn we er klaar voor”, sprak een trotse voorzitter Fred Graafland. Ik geloof hem en ben benieuwd. Jodan Boys heeft een klassenprestatie geleverd. TOPKLASSE!

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.