Gerritschinkel.nl Columns & meer

20mrt/120

Voetbalpraat

Het barst van de sportprogramma’s op tv. In de oertijd had je alleen Sport in Beeld, nu al jaren bekend als Studio Sport. Maar tegenwoordig heeft iedere zichzelf respecterende omroep een sportprogramma. Via betaalzenders kun je zoveel voetbalwedstrijden zien dat je er vierkante ogen van krijgt.

Maar behalve een overvloed aan sport op tv is wordt er de laatste jaren ook een diarree van programma’s over ons uitgestort waarin alleen gepraat wordt over sport en vooral over voetbal. Op zondagavond worden de wedstrijden van het weekend doorgenomen door een aantal op leeftijd zijnde mannen, onder leiding van Jack van Gelder. En het meest spraakmakende praatprogramma op tv is natuurlijk Voetbal International met Johan Derksen, Wilfred Genee, René van der Gijp en wisselende gasten.

Maandagavond was ik met SV Gouda te gast bij VI in Hilversum. Na ondertekening van een formulier werden we naar de zaal geleid. De regisseur van dienst zei wat we niet mochten en leerde ons daarna hoe en wanneer we geacht werden te klappen. Onder begeleiding van Danny Vera en zijn band kwamen de vier hoofdspelers het “veld” op. Hans Kraay jr. werd gekieteld want hij had met SVZW Spakenburg verslagen. Vervolgens kwam iedereen aan de beurt. Improvisatie was volgens mij niet aan de orde, de rollen waren van te voren duidelijk afgesproken. Deze keer geen uitglijder van Derksen hoewelToivonen een klein NSB-ertje werd genoemd. Steve McClaren, enkele weken geleden als de verlosser van FC Twente begroet, werd nu tot de grond toe afgebrand. Hanssie mocht zijn overbekende act van jasje weggooien weer demonstreren. Cocu had niets te zeggen en niemand begreep eigenlijk waarom Fred Rutten als een soort melaatse was weggestuurd. Alles kwam weer voorbij, van het wekelijkse Manolevje tot Jomanda, het groezelige vrouwtje in die blauwe jurk

Jammer alleen van die hinderlijke onderbrekingen. Maar voor niets gaat de zon op, er moet wel geld worden verdiend. Bovendien kregen de dames nu de tijd om Jupiler biertjes te tappen. En voordat Danny Vera weer aftrapte kregen we de laatste kans om nog even snel naar het toilet te gaan.

Om 22.00 uur stipt was het afgelopen. Genee en van der Gijp waren er als een haas vandoor gegaan. Hanssie Hanssie poseerde als een volleerde filmster met zijn fans. Ook Derksen liet zich na afloop van zijn vrolijke kant zien. Ook hij nam de tijd voor foto’s en om even te keuvelen over het Goudse voetbal. Hans en Johan weten hoe het hoort.

Voetbalpraat op tv, het blijft gebakken lucht. De ene keer halleluja en de andere keer brandhout. Derksen zei het treffend: “Als je zo vaak op televisie bent word je niet meer serieus genomen”. Toch was het een leuke avond.

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.