Gerritschinkel.nl Columns & meer

14mrt/120

Trailhead – Bodies in the basement

Ik kreeg onlangs een cd in mijn handen geduwd van een zekere Tobias Panwitz. Nooit van gehoord, maar degene van wie ik hem kreeg weet waar ze over praat, dus ik was benieuwd. Op de hoes zit een man met een gitaar voor een oud gebouw dat zijn beste tijd zo te zien heeft gehad.

De cd “Bodies in the basement” van Trailhead in de speler gedaan en de eerste krakende tonen kwamen uit de speakers. Het korte openingsnummer Ladybird, klonk als een oude krakende grammofoonplaat. Ik wist even niet wat ik er van moest denken, maar gaandeweg werd ik enthousiast. De Berlijnse singer songwriter Tobias Panwitz, verraste me met zijn begeleiders op lekker klinkende americana. Panwitz is een goede zanger (“Catch you” is prachtig gezongen) en een multi-instrumentalist, want hij speelt niet alleen gitaar, maar ook ukelele, mandoline en piano. Hij wordt op de 13 nummers tellende cd begeleid door bassist Paul Keeves terwijl Fred Sunesen en Leonardo von Papp de drumpartijen voor hun rekening nemen. Gastrollen zijn er weggelegd voor Sean Moore op banjo en mandoline in “Yours and mine” en voor Juan Duran op elektrische gitaar in het titelnummer “Bodies in the basement”.  Een van de hoogtepunten is wat mij betreft “Sun upon my neck”, met mooie backing vocals van Karolina Kuszyk. En “Ride”, met een Johnny Cash achtig intro, zou zo een hit kunnen worden. In het lekker rockende “To the sea” komt even een mondharmonica om de hoek kijken en dan is de geest van Bob Dylan ook aanwezig.

Trailhead heeft met “Bodies in the basement” een lekker in het gehoor liggend en bij vlagen zeer melodieus americana album afgeleverd. De 13 nummers zijn allemaal eigen composities. Liefhebbers van Tom Petty, Crowded House, Jackson Browne, Neil Young en van westcoastmusic uit de 70-jaren van de vorige eeuw kan ik het album absoluut aanraden.   

Tracks:

 1. Ladybird
 2. Down the drain
 3. Bodies in the basement
 4. Catch you
 5. Emmanuelle Beart
 6. Ride
 7. To the sea
 8. Moon overhead
 9. Yours and mine
 10. In this place
 11. Sun upon my neck
 12. Something’s always coming up
 13. Maps and charts
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.