Gerritschinkel.nl Columns & meer

27feb/120

Keek op de week

Zondagmorgen rond de klok van 10 uur. Religieus Gouda gaat ter kerke. De vogels kwetterden en een eenzame reiger tracht op deze vroege ochtend een visje te verschalken.  Ik begeef me naar de Goudse Hout, naar het wielercomplex van GR & TC Excelsior. Op naar de opening van het wielerwegseizoen. De dag daarvoor was het officiële wielerseizoen in Vlaanderen geopend met de traditionele klassieker De Omloop Het Nieuwsblad, vroeger bekend als Omloop Het Volk. Outsider Sep Vanmarcke was de Vlaamse favoriet Tom Boonen te snel af in de sprint. Ook de Spaanse pijl Juan Antonio Flecha werd afgetroefd.

Op het parcours aan het Kale Jonkerpad zoefden de fietsen voorbij. Zo’n veertig renners waren present tijdens de openingswedstrijd. In het G.W. Oussorenhuis was de vaste zondagmorgenclan uiteraard aanwezig. Af en toe werd een blik naar het parcours geworpen, maar ze hadden het eigenlijk te druk met andere zaken. “Sport en politiek Gerrit, daar hebben we het elke zondagmorgen over”. En er kwam van alles voorbij. De nieuwe politiek leider van de PvdA was het gesprek van de dag. Verwondering dat Nebahat Albayrak zich ook kandidaat had gesteld. De hele riedel passeerde de revue. Van graaiers tot politieke onbenullen. Ook de blonde Limburger. Aan het tafeltje waaraan ik nadrukkelijk was uitgenodigd werd bevolkt door door de wol geverfde voetbalmensen. Namen noemen doe ik niet, ook geen rugnummers, maar het ONA-, GSV- en GOUDA-gehalte was hoog.

Koot en Bie waren volop in Gouda aanwezig met hun Keek op de Week. Bestuursperikelen, trainerswisselingen, het betalen van voetballers, alles passeerde de revue. Koos Koets, Jacobse en van Es, meneer Foppe, Dr. Clavan en het kritische AVRO-lid Cor van der Laak, zij allen hadden hun tenten opgeslagen in het clubhuis. En passant werden de winnaars van de openingsrit gehuldigd en met een beker en een mooie struik bloemen voor vriendin of moeder de vrouw naar huis gestuurd. Klaverjassers namen het heft in handen en aangezien ik nog een voetbalwedstrijd moest verslaan heb ik het verdere verloop niet meegemaakt. Maar het wielerseizoen is ook in Gouda geopend.

Toen ik me huiswaarts spoedde waren de voetbalveteranen inmiddels verdwenen. Ongetwijfeld op weg naar hun favoriete kluppie. De oer ONA man zal een zucht van verlichting hebben geslaakt toen uiteindelijk toch nog een puntje werd weggesleept uit Vlaardingen. De GSV’er had zijn nederlaag op zaterdag al te pakken en de Gouda-man ook. Zijn Moordrecht speelde een broederloze 0-0 tegen mededegradatiekandidaat Teylingen. Ik heb geen idee of hij daar blij mee was. Ik zal het hem eens vragen. Broederloze 0-0, ja het stond zaterdag echt in het programmablad van Gouda. Wat maakt het uit, als je maar lol hebt. We zijn tenslotte allemaal amateurs.

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.