Gerritschinkel.nl Columns & meer

22feb/120

BX Bluesband – We was playin’ vol. 1

De BX Bluesband, opgericht in 1994, maakt al vele jaren furore in clubs, bluescafés en op jazz- en bluesfestivals in Nederland. Zelfs bezoekers van het Oeralfestival op Terschelling kennen de BX Bluesband. En dan heb ik het nog niet eens over de tournees in Frankrijk en Oostenrijk. Zelfs voor feesten en partijen is de band in te huren heb ik begrepen.

Eind 2011 verscheen er een nieuwe cd van de band en dit album is het beluisteren meer dan waard. “This song is dedicated to all the fellows here, but not for the ladies”, roept zanger Henjo Hekman in de microfoon, en het feest kan beginnen. Bringin’ somebody home, een soort talking blues is het openingsnummer waarin de whiskeystem van Hekman meteen de toon zet. Can’t change the time is een langzame blues waarin halverwege Wouter Weis zijn scheurende sax tevoorschijn tovert voor een lange solo. Sologitarist Mans Minekus doet hier ook een duit in het zakje. Het tempo wordt vervolgens opgevoerd in I feel so good, een klassieker van Big Bill Broonzy. Een heerlijke ritmesectie, bestaande uit drummer Rob Puijk en bassist Sebastiaan Scholten. En we maken kennis met de mondharmonica van Dick Siersema (Bone Idle). En over klassiekers gesproken. Tunica Motel heeft dan niet helemaal de swampsound van Tony Joe White, maar het doet soms toch aan het origineel denken.

In Rollin’ and tumblin’ komt alles wat de blues zo mooi maakt terug, een rauwe stem, een goede ritmesectie, gitaarsolo en gelukkig de onvermijdelijke saxofoon.

De cd wordt besloten met een dampende boogie. BX Boogie, doet me denken aan de LB Boogie van Livin’ Blues. Echt een nummer om ook een vlammend concert mee te besluiten lijkt mij en de bezoekers vervolgens met een tevreden gevoel weer naar huis te laten gaan.

We was playin’ is een lekker album. Geen revolutionaire muziek, maar dat is absoluut geen probleem. Hier wordt blues gespeeld zoals het gespeeld moet worden. Lekker ongecompliceerd. Het smaakt naar meer. En aangezien er gerept wordt van vol. 1 mag er wat mij betreft ook wel een vol. 2 komen.

Tracks:

  1. Bringin’ somebody home (Coleman, arr. BX)
  2. Can’t change the time (Roux)
  3. I feel so good (Broonzy)
  4. Tunica Motel (White, arr. BX)
  5. Rollin’ and tumblin’ (Newburn, arr. BX)
  6. BX Boogie (BX)

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.