Gerritschinkel.nl Columns & meer

27dec/110

Kerstblues

De kerstdagen zijn weer voorbij. Dagen van vrede (of vreten volgens anderen), dagen om weer eens onder familieleden die je niet wekelijks ziet te verkeren. De kerstman is bezig zich uit de voeten te maken en zijn arrenslee staat klaar om de reis naar Lapland weer te aanvaarden. We zitten in de laatste week van het jaar. De kerstboom op de Goudse Markt staat er nog en de ijsbaan trekt zijn jaarlijkse publiek. Op radio 2 wordt de top 2000, de jaarlijkse muzikale diarree, over ons uitgestort. De bomen staan er troosteloos bij. Veel mensen maken hun laatste vakantiedagen op. Wesley W. overdenkt zijn zonden.

De laatste week van het jaar word ik altijd een beetje melancholiek. Zo zapte ik tijdens de kerstdagen langs de vele televisiekanalen. Daar werd ik niet vrolijk van. Ik bleef hangen in de terugblik op het sportjaar 2011. Zwemster Naomi Kromowidjojo in een judopak. Epke Zonderland in een mooie oude auto. Ireen Wüst in een anonieme hotelkamer. Bauke Mollema in het mooie Groningse land. En niet te vergeten sterreporter Joep Schreuder in gesprek met Frank de Boer op de dijk in Monnickendam.

Teleurgesteld duik je vervolgens in de dikke kranten en tijdschriften. Het viel me toen weer op dat we in 2011 veel grote sportmensen hebben verloren. Het begon al in januari met Coen Moulijn, die een huiveringwekkend mooi afscheid kreeg van de vele fans. Wielerfenomeen (rije rije) Peter Post. Voetbaltrainer Wiel Coerver, de uitvinder van het kappen en draaien. De grappen van Fritz Korbach moeten we ook missen. Jan ven Beveren (klemvast) zweeft niet meer. Joe Frazier deelt geen klappen meer uit. Socrates zwijgt. En vorige week ging een groot golfer heen als we de berichten mogen geloven. Kim Jong-Il, de geliefde leider van Noord Korea wilde volgens de overlevering ook wel eens een balletje slaan. In zijn eerste wedstrijd sloeg hij liefst 5 holes in one en eindigde 38 onder par. Dat heeft de ook overleden Ballesteros nooit gepresteerd.

In het illustere rijtje sportmensen stond niet Cor Kooij. Deze Goudse biljarter overleed ook dit jaar. Ik heb veel wedstrijden van hem gezien. Ik kwam hem ook regelmatig in de stad tegen en dan hadden we het over biljarten en over het Goudse voetbal. Nu rest nog slechts de herinnering aan een sympathiek iemand. “Alles van waarde is weerloos” dichtte Lucebert.

Ik wens u een mooie jaarwisseling en hoop u in 2012 weer in uitstekende gezondheid aan te treffen.

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.