Gerritschinkel.nl Columns & meer

22aug/110

Geweld

 

De voetbalcompetitie is weer enkele weken oud. Uiteraard is niet alles bij het oude gebleven. Sommige clubs hebben een complete metamorfose ondergaan. Maar wat er ook veranderd is en mogelijk nog gaat veranderen, het valt mij op dat één ding niet is veranderd. Ik heb de eerste drie weken net als de afgelopen jaren weer veel kritiek gehoord op de scheidsrechter. Nu is er niets mis met kritiek, maar of het allemaal terecht is, daar zet ik grote vraagtekens bij. Regelmatig zie je weer trainers opveren van hun bank als er een beslissing wordt genomen die hen niet aan staat. Om nog maar niet te spreken over de vaak onzinnige commentaren tijdens persconferenties.

Scheidsrechters maken fouten, laten we daar duidelijk over zijn. Ik zie in het weekend ook gemiddeld twee wedstrijden en ik heb de leidsman ook wel eens beslissingen zien nemen waarbij je je afvraagt of de goede man stront in zijn ogen heeft. Je hebt scheidsrechters die inderdaad zo eigenwijs zijn als het water diep is, die in principe nooit fouten toegeven. Maar er zijn ook scheidsrechters die na afloop van een wedstrijd ruiterlijk toegeven in de fout te zijn gegaan. Daar heb je als benadeeld team natuurlijk niets aan, maar het is wel eerlijk. Zolang er geen camera’s of andere elektronische hulpmiddelen komen heeft ook de scheidsrechter recht op fouten. Hij is tenslotte ook een mens van vlees en bloed met maar twee ogen.

Het nieuwe voetbalseizoen bij de amateurs is dit weekeinde ook begonnen. De KNVB heeft, daartoe min of meer gedwongen door het kabinet, besloten om strenger te gaan optreden tegen geweld tegen scheidsrechters. Terecht, want je schrikt je toch rot als je hoort wat er het afgelopen seizoen is gebeurd. Scheidsrechters die kopstoten krijgen. Scheidsrechters die na afloop van de wedstrijd  thuis “even worden bezocht” door “supporters”. Vrouwen en kinderen worden bedreigd. In Friesland stuurde een scheidsrechter een speler met rood van het veld en als “beloning” kreeg de leidsman een mes in zijn schouder. Een klapje hier, een klapje daar, niets is blijkbaar te gek. Ook jeugdspelers kunnen er trouwens wat van. Maar wat ik vrijdagavond zag aan het eind van de wedstrijd FC Oss – Almere City slaat alles. De thuisclub verloor en ik zag dat de scheidsrechter op weg naar de kleedkamer door een doorgedraaide oudere supporter in een scootmobiel werd aangereden. Van de weg halen die spookrijder!

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.