Gerritschinkel.nl Columns & meer

30mei/110

Oude krijgers

“Toen ik vanmorgen mijn hond uit liet”. Dit was vaak de eerste zin van mijn column. Maar dit is helaas de laatste keer. Mijn loopje op de vroege zondagmorgen, waarin ik het sportprogramma van die dag doornam, is ‘voortaan anders. Mijn trouwe viervoeter Bas zal mij niet meer vergezellen. Vrijdagmorgen is de oude krijger ingeslapen.

Oude krijger

Over oud krijgers gesproken, zaterdag nam een andere veteraan afscheid. Niet zo rigoureus als mijn hond. Edwin van der Sar sloot zaterdagavond zijn imposante carrière af. Helaas voor hem niet winnend, maar hij kan toch niet wakker gelegen hebben van die nederlaag tegen het superieure Barcelona. Jarenlang heeft hij Nederland laten juichen. Hij heeft een palmares waar een paard de hik van krijgt. Ik was enkele jaren geleden bij Foreholte, zijn oude club, om verslag te doen van wedstrijden tegen DONK en ONA. De club uit Voorhout was enorm trots op zijn beroemde zoon. Foto’s van de doelman spatten van de muren. En niet alleen van hem, maar ook van zijn bijna net zo beroemde collega-doelman Rob van Dijk. Die laatste oude krijger heeft ook afscheid genomen van het betaalde voetbal. Twee kanjers, ouwe knarren om met Koot en Bie te spreken, maar met alle eerbied.

Nu ik de namen DONK en ONA heb genoemd, jammer dat we geen finale ONA - DONK krijgen. Een unieke wedstrijd wordt ons door de neus geboord. En dat door het missen van een paar strafschoppen.

Terug naar de oude krijgers. Sepp Blatter, sinds de vroege Middeleeuwen voorzitter van de FIFA. Het benaming oude krijger heeft hier een andere betekenis vind ik. Daar waar de Berlijnse Muur instortte en in de Arabische wereld systemen omvallen, daar blijft “onze” Blatter gewoon zitten alsof er niets aan de hand is. Geen middel wordt geschuwd om tegenstanders kalt zu stellen. Hij omzeilt alle klippen en schuwt blijkbaar geen middel om op het pluche te blijven plakken. De ethische commissie van de FIFA gaat deze week een onderzoek instellen naar eventuele corruptie van haar eigen voorzitter. Zal hij nu strak van de stress in zijn Zwitserse penthouse spanning voelen of is deze megalomane sportbestuurder weer trucs aan het verzinnen om de dans voor de zoveelste maal te ontspringen. Wat mij betreft mag deze oude krijger (ik geef hem voor deze ene keer deze geuzennaam, want hij heeft ongetwijfeld ook zijn verdiensten voor het voetbal) ook snel vallen.

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.