Gerritschinkel.nl Columns & meer

6jun/110

Primeur

“Nieuwe haring weer in het land”. Een simpele mededeling op de radio toen ik zondagmiddag terug reed naar Gouda. Ik had zojuist verslag gedaan van de wedstrijd van RVC ’33 – Wanica Star. De multiculturele sportclub uit Den Haag had verloren met 1-0 van de trots van Reeuwijk dorp maar dat was voldoende om feestend het veld te betreden. Een mix van feestelijke Surinaams Hindoestaans en Ghanese uitdossingen bestormde het veld. Een primeur voor de club die op Eerste Kerstdag 1995 werd opgericht. Voor het eerst in de 3e klasse. De schare meegereisde supporters ging uit hun exotische dak. RVC ’33 droop met de staart tussen de benen af. Ze hadden kunnen winnen, maar het draait in het voetbal nog steeds om het maken van doelpunten. Tweede Pinksterdag een herkansing.

Ik had inmiddels al via een enthousiaste collega verslaggever gehoord dat DONK ook voor een primeur had gezorgd. Na een benauwde 1-0 op Hemelvaartsdag werd tegenstander Vredenburch ook in Rijswijk aan de kant geschoven. Voor het eerst in het 90 jarige bestaan speelt DONK in het nieuwe voetbalseizoen in de 2e klasse. Hulde!

De dag daarvoor had Jodan Boys ook voor een primeur gezorgd. In een zinderende wedstrijd op sportpark Varkenoord hadden ze beslag gelegd op de RTV Rijnmond Cup. De 1e prijs was niet alleen een grote beker, maar in de winterstop ook een trainingskamp naar Turkije. De gebroeders Kama lopen zich al warm om te gidsen.

Terug naar DONK. Om half 6 arriveerde de bus uit Rijswijk. Als eerste stapte good old Jober Thoen, sinds de Slag bij Thermopilyae wedstrijdsecretaris van de geelwitten uit de bus. Daarna een voor een de spelers en de supporters. En DONK zou DONK niet zijn als er meteen een feestje werd georganiseerd. Toen ik om 6 uur het sportcomplex verliet was het feest in volle gang. En ik denk dat het nog de nodige uurtjes onrustig zal zijn geweest in de Oostpolder.

Op weg naar huis kwam ik langs het oude DONK complex. “Daar zijn veel mooie momenten geweest” mompelde ik. Maar ook voor de club die als feestnummer bekend staat breken andere tijden aan. Hopelijk een stadsderby tegen Olympia in de 2e klasse. Weer een primeur.

Terug naar de nieuwe haring. Geen primeur, maar een jaarlijks terugkerend feest. Ik kan niet wachten om mijn tong te verwennen. Misschien nog wel lekkerder dan een potje voetbal.

Reacties (0) Trackbacks (0)
  1. Ik heb onze nationale rauwe visjes mijn smaakpapillen laten strelen de afgelopen week.. Genoten… dus, op naar de visboer!!! Ze zijn dit jaar erg goed!!Schuif dat uitje maar aan de kant, want dat verstoord alleen maar de echte smaak!!


Leave a comment

Nog geen trackbacks.