Gerritschinkel.nl Columns & meer

3jul/240

Gezond sporten

“Er dreigt een dramatische kaalslag voor de sport”. Deze alarmerende kop was afgelopen vrijdag te lezen in het Algemeen Dagblad. In een open brief doet in dezelfde krant die dag een groot aantal (ex) topsporters een klemmend beroep op het nieuwe kabinet om de voorgenomen bezuinigingen op de sport terug te draaien. Als deze kabinetsplannen doorgaan verliest de Nederlandse sport volgens berekeningen van sportkoepel NOC*NSF jaarlijks zeker € 45 miljoen. Dat bedrag is opgebouwd uit allerlei elementen zoals verhoging van BTW tarieven en de verhoging van de kaartjes voor sportevenementen. Maar vooral de verhoging van de kansspelbelasting hakt er in want dat betekent dat hoofdsponsor de Nederlandse Loterij zo’n € 12,5 miljoen minder ‘afdraagt’ aan de sport.

Ik juich het toe dat er vanuit de sportwereld protesten komen. Natuurlijk hoor je ook geluiden als dat die sportmiljonairs gemakkelijk praten hebben. En dat ze ook eens kritisch moeten kijken naar de sportsponsoren. Waarom is de hoofdsponsor een gokbedrijf terwijl er toch beleid is om het gokken terug te dringen. En zo zijn er nog ‘ongezonde’ sponsoren als Coca Cola, Red Bull en veel andere junkfoodaanbieders. En dan heb ik het nog niet eens over die dubieuze sponsoren die zo links en rechts in de (amateur)sportwereld opduiken. Maar dat terzijde.

Gezond sporten, daar moeten we naar streven. Dat is ook wat de gemeente Gouda wil.  Vrijdag 21 juni jl. lanceerde de gemeente het Gouds Leefstijlakkoord. Het doel van het Gouds Leefstijlakkoord is de Gouwenaar, van jong tot oud, zich gezonder te laten voelen door sport, welzijn en cultuur voor iedereen mogelijk te maken. Meerdere Goudse organisaties hebben het Lijfstijlakkoord omarmd en werken samen aan een gezonde leefstijl van de Gouwenaar.

Maar voor niets gaat de zon op, alles kost uiteraard geld. Om lokale initiatieven te stimuleren is dit jaar een € 100.000 beschikbaar. Dat is mooi, maar laten we duimen dat 2026 niet het door velen gevreesde ravijnjaar wordt waardoor gemeenten financieel worden gekort. Het gevaar van een kaalslag in de sportwereld blijft voorlopig helaas boven de markt zweven.