Gerritschinkel.nl Columns & meer

27jun/240

Voetbal en wielrennen

Het EK voetbal is in volle gang, dat kan zelfs iemand die onder een steen heeft gelegen niet zijn ontgaan. Duitsland wordt overspoeld door horden voetbalsupporters van divers allooi. Supporters met uitdossingen waarvan ik wel eens denk ‘gaat het verder wel goed met jou’? Het oranje is zo nadrukkelijk aanwezig dat zelfs iemand die kleurenblind is zonder aarzeling kan vaststellen dat we hier te maken hebben met supporters van het Nederlands Elftal. De mooiste supporters zijn de Schotten, The Tartan Army. Ik heb het onlangs tijdens de vriendschappelijke interland Nederland – Schotland van dichtbij meegemaakt. Supporters van jong tot oud, velen in de traditionele Schotse kilt. En hoewel ik niet direct warm loop voor al die nationale volksliederen vind ik het toch prachtig hoe Schotten The Flower of Scotland uit volle borst meebrullen. Jammer dat Schotland al in de poulefase is uitgeschakeld.

Het staat wel vast dat Oranje de poulefase overleeft. Niet alleen goed nieuws voor de Nederlandse voetbalfan maar ook voor de vele analytici in de talkshows en voor hen die denken er ook verstand van te hebben. Die kunnen voorlopig nog hun ‘visie’ spuien en spelers de hemel in prijzen en soms zonder enige nuance de grond in boren.

Hoewel het EK voetbal nog volop bezig is, kijk ik uit naar de 111e Ronde van Frankrijk die a.s. zaterdag in het Italiaanse Florence van start gaat. Ik ga weer uren voor de televisie doorbrengen en om al een beetje in de vakantiestemming te komen kies ik voor mijn favoriete Sporza met José De Cauwer en Karl Vannieuwkerke. Het Vlaamse chauvinisme neem ik voor lief, hoewel het af en toe wel erg ver gaat en ik ze er van verdenk voorzitter van de fanclubs van Wout van Aert en van Remco Evenepoel te zijn.

Maar ook in Nederland is chauvinisme geen vies woord, vraag dat maar aan Mathieu van der Poel. Hoewel hij geen potten zou breken ga ik Bauke Mollema missen. Geen 13e Tour voor deze Groninger. En ik vrees dat die er ook niet meer komt. Jammer.   

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.