Gerritschinkel.nl Columns & meer

5jun/240

Tombola

Ik moest deze week weer denken aan de Wageningse huisarts Ab Wit. Niet vanwege medische oorzaken, maar de heer Wit was van 1962 – 1981 voorzitter van WVV Wageningen. In de voetbalwereld staat deze voetbalvoorzitter bekend als de bedenker van de nacompetitie in het betaald voetbal die in 1972 werd ingevoerd.

Er zijn zowel voorstanders als tegenstanders van de nacompetitie. De tegenstanders hebben het vaak over een tombola, een soort loterij dus. Ik kan me voorstellen dat fans van Roda JC er zo over denken. Het zal je maar gebeuren dat een stadionspeaker je per abuis tot twee keer tot promovendus uitroept, maar zondag toch met gemengde gevoelens hebben gezien hoe NAC, dat in de reguliere competitie op een 8e plaats eindigde en 19 punten minder heeft behaald, wel promoveert naar de Eredivisie. Hoe zou het trouwens zijn met de Limburgse stadionspeaker?

Ook in het amateurvoetbal is de nacompetitie al jaren voor veel teams een lekker toetje. Via de achterdeur toch promoveren of via diezelfde achterdeur aan degradatie ontsnappen. Jodan Boys kwam twee punten tekort om aan het toetje deel te nemen. DONK mocht het ook dit jaar weer proberen maar vond zaterdag al in de eerste ronde zijn Waterloo in Den Haag bij TAC ’90. Niet echt slecht spelen, maar uiteindelijk toch met 6-2 geflatteerd worden afgeserveerd. Hiermee kreeg de Goudse 2e klasser geen kans om eindelijk eens af te rekenen met HVV. Helaas geen ‘driemaal is scheepsrecht’.  

Alle ogen zijn nu gericht op ONA. De opdracht is simpel, a.s. zaterdag in Schiedam winnen van Kethel/Spaland en daarna op 15 juni de finale winnend afsluiten. Ik zeg wel simpel, maar dat is theorie, de praktijk zal niet simpel zijn vrees ik. Maar waarom zou het niet kunnen? We hebben dan in ieder geval in het nieuwe seizoen weer een stadsderby. ONA en Olympia ontmoeten elkaar in de 3e klasse, wie had dat ruim twee jaar geleden kunnen voorspellen.

De nacompetitie een tombola? Het is net in welk kamp je zit, maar als neutraal toeschouwer kan ik kan er wel van genieten. 

l

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.