Gerritschinkel.nl Columns & meer

10jan/240

Jubilarissen

Ze zijn er nog, leden die meer dan een halve eeuw lid zijn van een sportvereniging. Zaterdagmiddag was ik bij de nieuwjaarsreceptie van sv DONK en daar werden 13 leden gehuldigd voor hun trouwe lidmaatschap. De meeste jubilarissen waren 25 jaar lid en dat komt, ook bij andere verenigingen, regelmatig voor. Maar leden die 50, 60, 65, en vooral 70 of zelfs 75 jaar lid zijn, worden in de toekomst steeds zeldzamer. Vroeger gebeurde het regelmatig dat kinderen bij hun geboorte meteen al door de vader werden aangemeld bij papa’s sportvereniging. Maar gebeurt dat, uitzonderingen daargelaten, tegenwoordig nog?

Een van de oorzaken dat er in de toekomst steeds minder ‘oude’ jubilarissen zullen zijn is de afname van het clublidmaatschap. Dit heeft te maken met de vergrijzing en vooral ook de toenemende individualisering. Tieners vinden vaste trainingstijden en verplichtingen maar lastig en kiezen steeds vaker voor ongeorganiseerde sportbeoefening. Kijk op zondag maar eens hoeveel wielrenners door de polders razen. Echte wielerliefhebbers, maar de meesten

zijn geen lid van een vereniging. En dat geldt ook voor nog meer sporten.

Veel sportverenigingen hebben ook te kampen met een gebrek aan vrijwilligers. En met de terugloop van het aantal leden wordt dit probleem nog groter. De meeste vrijwilligers zijn ‘op leeftijd’ en lopen al jaren mee. Gepensioneerden zijn geliefd bij de clubs, “die hebben toch niets te doen”. Jongeren staan niet te dringen om het maar eens eufemistisch uit te drukken. 

De meeste jubilarissen bij sportverenigingen zijn ook vaak degenen op wie altijd een beroep kan worden gedaan. Daarom is het mooi dat deze leden worden gekoesterd en hun inzet wordt gewaardeerd met een jubileumspeld, een gouden of zilveren waarderingsspeld, benoeming tot lid van verdienste of benoeming tot erelid.

Extra waardering heb ik voor de zgn. maandagmorgenploeg, de ploeg vrijwilligers die elke maandagmorgen, door weer en wind, bij hun cluppie de ‘sporen’ van het sportweekend weer netjes uitwissen. “Tot maandagmorgen”, hoorde ik zaterdag een 60-jarige jubilaris bij sv DONK zeggen. En ook het kersvers benoemde erelid is maandag ook weer gewoon aanwezig.

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.