Gerritschinkel.nl Columns & meer

21dec/230

Zesdaagse van Rotterdam

“Heb je zin om mee te gaan naar de Zesdaagse van Rotterdam”.  Natuurlijk wilde ik dat, want ik had van wielerliefhebbers veel mooie verhalen gehoord. Enthousiaste verhalen over spektakel en wielersport van de bovenste plank. Op naar Ahoy met een aantal wielerliefhebbers van GRTC Excelsior.

Na enige omzwervingen en aanwijzingen van parkeerwachters vonden we op zaterdagavond toch een parkeerplaats. Even onthouden waar we hadden geparkeerd en dan een paar honderd meter lopen naar Ahoy. Daar schrok ik van de lange rijen, maar dat bleken fans van Kevin & The Animals te zijn die ook in Ahoy een concert zou geven.

Via de entree van de 1e en 2e ring zoeken naar Vak Ek, rij 23, stoel 38. Een schitterend uitzicht op de baan waar de renners al hun rondjes reden. Het bruisende middenterrein waar ook alle renners hun onderkomen hadden. Voor mij was het de eerste keer dat ik bij de Zesdaagse was. En het werd een gedenkwaardige avond.

Op de tv had ik wereldtoppers als Jeffrey Hoogland en Harry Lavreysen vaak zien rijden, maar als je ze live ziet is het toch wat anders. Een kanjer als Lavreysen die de 200 meter sprint met een snelheid van boven de 70 kilometer binnen 10 seconden afraffelt. Bij de koppelkoers, met die ‘zwiepende’ afwisselingen was het ook volop genieten. De wereldkampioenen Yoerie Havik en Jan-Willem van Schip bezorgden het enthousiaste publiek kippenvel. De temporace van de dames elite met een slimme winnares Eline van Rooijen. Genieten was het ook van de dernykoers. Pure nostalgie. Zeker als de naam van gangmaker Ron Zijlaard valt. Dan denk ik meteen terug aan zijn vader, de legendarische in Reeuwijk geboren Joop Zijlaard, de man die met renners als Joop Zoetemelk, Gerrie Knetemann, Gianni Bugno, Francesco Moser en Erik Zabel grote triomfen vierde. En ook de schoonvader van voormalige wereldtopper Leontien van Moorsel.

Het was een prachtige avond met pure topsport. Helaas is er naast Rotterdam alleen in Gent nog een Zesdaagse. Laten we duimen dat de 40e Zesdaagse van Rotterdam niet de laatste was.

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.