Gerritschinkel.nl Columns & meer

15okt/230

The Handsome Family – Hollow

The Handsome Family is een Amerikaans alternatief country duo dat gevormd wordt door het echtpaar Brett en Rennie Sparks. De band wordt opgericht in 1993 in Chicago. Het echtpaar woont tegenwoordig in Albuquerque, New Mexico.

Het duo schrijft hun eigen liedjes, Rennie de teksten en Brett de muziek. De teksten van Rennie tonen een affiniteit met het literaire genre American gothic en fatalistische elementen uit vroege country- en folkmuziek. Brett omschrijft hun muziek als ‘Western gothic’, oftewel muziek geïnspireerd door de verlaten winkelcentra van de woestijn van Amerika, waar gebarsten bestrating glinstert van de hitte en doornig onkruid langzaam het land terugwint. In 1994 verscheen hun debuutalbum Odessa.

Op 8 september jl. verscheen na 7 jaar weer een nieuw album van The Handsome Family, Hollow, het 11e studioalbum van het duo. De 11 songs gaan over de romantiek van de brede rafelranden van de Amerikaanse samenleving, de leegte na dynamiek en de verlatenheid na de materialistische razernij.  

In het openingsnummer, de slepende ballad Joseph, met sprankelende piano en de diepe bariton is meteen de typische vertrouwde sound van The Handsome Family te horen. Het lome Two black shoes kabbelt voort met een groove van drums, bas en piano. Het ‘huppelende’ The king of everything is een melodieuze en vrolijke song. Sprankelend is het pianospel weer in het heerlijk met bas, drum en gitaar opgeluisterde Skunks. De prachtige diepe bariton van Brett is te horen in The oldest water, met een mooie bijdrage van Dave Gutierrez op mandoline. Mothballs is een ingetogen song met piano en ‘gedragen’ zang. Dromerig is de zang van de wals Shady lake met banjo en piano. Iets meer tempo zit er in To the oaks, met fraaie drumbeat en enigszins overstuurde gitaarlicks. Strawberry moon, een song vol mijmeringen, is een wonderschoon nummer met vibrafoon. Fraai zijn de pedalsteel en de harmoniezang in Invisable man. Het slotnummer, het walsende slaapliedje Good night, met pedalsteel en glockenspiel is pure country.

Conclusie: Hollow is een uitstekend album van de vertrouwde kwaliteit die we van The Handsome Family gewend zijn.

Tracks cd:

 1. Joseph
 2. Two black shoes
 3. The king of everything
 4. Skunks
 5. The oldest water
 6. Mothballs
 7. Shady lake
 8. To the oaks
 9. Strawberry moon
 10. Invisable man
 11. Good night

Line-up:

 • Brett Sparks – zang, gitaren, keyboards
 • Rennie Sparks – zang, banjo, bas
 • Alex McMahon – gitaar
 • Jason Toth – percussie
 • Dave ‘Guts’ Gutierrez – mandoline (track 5)
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.