Gerritschinkel.nl Columns & meer

6aug/230

Jason Isbell and the 400 Unit – Weathervanes

De Amerikaanse singer-songwriter Jason Isbell (1 februari 1979, Green Hill, Alabama), was van 2001 tot 2007 gitarist bij de Southern rockband Drive-by Truckers. Met deze band maakte hij drie albums. In 2007 ging Isbell op de solotoer. In datzelfde jaar verscheen zijn debuutalbum Sirens of the ditch. Vanaf 2008 brengt Isbell regelmatig albums uit. Onder zijn eigen naam of onder de naam Jason Isbell and the 400 Unit.

Onlangs verscheen er na twee jaar weer een nieuw album van Jason Isbell and the 400 Unit, Weathervanes. Isbell produceerde het album zelf.

Het album opent melodieus rockend met het meerstemmig gezongen Death wish. King of Oklahoma is meteen al een van de hoogtepunten van dit album. Een ontspannen geweldig geïnstrumenteerde radiovriendelijke rootsy song. In het intieme folky Strawberry woman horen we Amanda Shires op viool en good old Mickey Raphael op mondharmonica. Het prachtig gezongen Middle of the morning roept herinneringen op aan Van Morrison en Save the world doet me denken aan REM. Fraai is de percussie van drummer Chad Gamble in het uptempo If you insist. Na het ingetogen akoestische Cast iron skillit gaat de gashendel met vlijmscherpe gitaarlicks goed open in het stevig rockende When we were close, een song over Justin Townes Earle, waar Isbell mee bevriend was. In de prachtige ballad Volunteer is de band weer in topvorm. Vestavia Hills is een ‘slepende’ ballad over een welvarende buitenwijk van Birmingham, Alabama. In het mooi gezongen White beretta wordt weer fraai geïnstrumenteerd. Fraaie gitaarsolo’s zijn te horen in de stevige southern rocker This ain’t it. Het slotnummer Miles is een ruim zeven minuten lange melodieuze southern rockballad met rustige passages. 

Conclusie: Weathervanes is een meesterwerk. Een uur volop genieten.

Tracks cd:

 1. Death wish
 2. King of Oklahoma
 3. Strawberry woman
 4. Middle of the morning
 5. Save the world
 6. If you insist
 7. Cast iron skillet
 8. When we were close
 9. Volunteer
 10. Vestavia Hills
 11. White beretta
 12. This ain’t it
 13. Miles

Line-up:

 • Jason Isbell – zang, elektrische, akoestische, bariton en slide gitaar, backing vocals
 • Jimbo Hart – (elektrische) bas, ukulele
 • Amanda Shires – viool, backing vocals
 • Sadler Vaden – elektrische (12 string), akoestische (12 string) gitaar, backing vocals
 • Chad Gamble – drums, congas, percussie
 • Derry deBorja – accordeon, orgel, (elektrische) piano, tack piano, synthesizer, backing vocals
 • Sylvia Massy – backing vocals
 • Morgan O’Shaughnessey – strings
 • Mickey Raphael – mondharmonica
 • Ian Rickard, backing vocals
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.