Gerritschinkel.nl Columns & meer

7apr/230

John Nemeth and The Blue Dreamers – Live from The Fallout Shelter – Celebrating 20 years

De Amerikaanse zanger, songwriter en mondharmonicaspeler John Németh is geboren op 10 maart 1975 in Boise, Idaho. In zijn jeugd zingt hij in de plaatselijke kerk en speelt in lokale groepen en vormt met zijn vriend Tom Moore de band Fat John & the 3 Slims. Hij treedt bijna tien jaar lang regelmatig tussen de vijf en zeven avonden per week op. In 2002 brengt hij met zijn band The Jacks in eigen beheer het album The Jack of harps uit. Zijn solodebuut Come and get it verschijnt in 2004. In datzelfde jaar verhuist hij naar Oakland, California en in 2005 en 2006 vervangt hij tijdelijk Sam Myers in de begeleidingsband van Anson Funderburgh. In de loop der jaren sleept hij meerdere prijzen in de wacht. Hi sukkelt de laatste jaren met zijn gezondheid.

In de lente van 2022 gaan John Németh and The Blue Dreamers weer op tournee. De laatste show van deze tour was in The Fallout Shelter in Norwood, Maryland. Eigenaar William Hurley beschrijft dit optreden als een van de meest opwindende shows die hij heeft georganiseerd. Deze liveshow is medio februari jl. verschenen op het album Live from The Fallout Shelter – Celebrating 20 years.

Met een funky intro wordt de band aangekondigd die er meteen stevig in knalt met Sweep the shack, een nummer met een hoog Southside Johnny & the Asbury Dukes gehalte. Work for love is een soulballad met scherpe mondharppartijen, spetterende gitaarsolo’s en een strakke ritmesectie. De geest van John Lee Hooker waart daarna rond in de shuffle Come and get it, met de ‘waaierende’ mondharpsolo’s van Németh. Het tempo zakt in de rustige akoestische slowblues Testify my love. Na het vrolijke country getinte Elbows on the wheel, barsten de mondharp en de gitaren weer los in de shuffle Chain breaker. De ritmesectie is onverstoorbaar in het funky Deprivin’ a love. In het ska-achtige I can see your love light shine etaleert Max Kaplan zijn fraaie bastonen, gevolgd door een spetterende mondharp en gruizig gitaarwerk. Vlammend gitaarwerk overheerst in My baby’s gone. Feelin’ freaky begint rustig, waarna langzaam de gitaren ‘los’ komen. Halverwege gaat het achter een ‘jagende’ drummer zeer stevig rocken met fenomenaal harpwerk en gitaren die worden geteisterd. In de dampende boogie Get offa dat butt wordt verzocht om met de voetjes van de vloer te komen. Na de bluesrocker Country boy gaat de band nog even helemaal los in het slotnummer, de boogie Fountain of a man.

Conclusie: Op het album Live from The Fallout Shelter plak ik met volle overtuiging het etiket dynamisch en opwindend. Een geweldig album.

Tracks cd:

 1. Sweep the shack
 2. Work for love
 3. Come and take it
 4. Testify my love
 5. Elbows on the wheel
 6. Chain breaker
 7. Deprivin’ a love
 8. I can see your love light shine
 9. My baby’s gone
 10. Feelin’ freaky
 11. Get offa dat butt
 12. County boy
 13. Fountain of a man

Line-up:

 • John Németh – zang, harmonica
 • Jad Tariq – gitaar, harmony vocals
 • Jon Hay – gitaar, harmony vocals
 • Matthew Wilson – drums, akoestische gitaar, harmony vocals
 • Max Kaplan – bas, harmony vocals

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.