Gerritschinkel.nl Columns & meer

7apr/230

Joe Louis Walker – The weight of the world

De Amerikaanse gitarist, zanger, songwriter en producer Joe Louis Walker (25 december 1949, San Francisco) behoeft eigenlijk geen introductie. Deze veteraan en winnaar van meerdere bluesawards, is al sinds 1964 actief. Joe, afkomstig uit een muzikale familie, wordt al vroeg beïnvloed door de muziek van T-Bone Walker en BB King en de pianisten Meade Lux Lewis, Amos Milburn en Pete Johnson. Op zijn 8e krijgt hij zijn eerste gitaar en op zijn 16e is hij al een bekende in de muziekscene van The Bay Area. Hij speelt met o.a. John Lee Hooker, Buddy Miles, Otis Rush, Thelonius Monk, Willie Dixon, Steve Miller, Nick Lowe, John Mayall en Muddy Waters.

Toch duurt het tot 1986 voordat zijn debuutalbum Cold is the night verschijnt. Sindsdien komen er met grote regelmaat albums van hem uit. Vorige maand verscheen zijn nieuwe album, Weight of the world. Het album werd opgenomen in The Building in Marlboro, New York. De productie was in handen van Eric Corne (bekend als producer van o.a. John Mayall, Sugarray Rayford en Walter Trout).  

Het openings- en titelnummer The weight of the world is een langzame funky soulblues met de kenmerkende soulvolle zang van Joe Louis Walker. In Is it a matter of time gaat het tempo omhoog met de keys en de blazers inclusief een vette saxsolo. De soul spat er van af. Hello, it’s the blues is een bijna zeven minuten lange schitterende gospelachtige ballad met emotionele zang, fraaie backing vocals en mooi gitaarwerk halverwege. Het funky Waking up the dead opent met een lekkere drumbeat en Walker laat een vlammende gitaarsolo horen. De blazers zijn weer fantastisch in de midtempo soulblues Don’t walk out that door. In het door drums gedreven funky Count your chickens is het weer genieten van de intense zang van Walker, van een sprankelende orgelsolo en een gruizige gitaarsolo. Blue mirror is een ruim zes minuten lange strak doordenderende gitaarrocker. De strakke ritmesectie, keyboards en mondharp bepalen het funky Root down. Bed of roses is een prachtig gezongen soulballad waarin Walker naast de keys weer een felle solo uit zijn gitaar tovert. Het album eindigt met het jazzy You got me whipped. Een prominente rol is weggelegd voor Scott Millici met zijn swingende orgelspel.

Conclusie: Ook het album The weight of the world kenmerkt zich weer door de vertrouwde kwaliteit die we al jaren van Joe Louis Walker gewend zijn.

Tracks cd:

 1. The weight of the world
 2. Is it a matter of time
 3. Hello, it’s the blues
 4. Waking up the dead
 5. Don’t walk out that door
 6. Count your chickens
 7. Blue mirror
 8. Root down
 9. Bed of roses
 10. You got me whipped

Line-up:

 • Joe Louis Walker – gitaar, zang, mondharmonica
 • Scott Milici – keys
 • John Medeiros jr. – drums
 • Geoff Murfitt – bas
 • Eddie Jacksong – bongos
 • Marc Pender – trompet
 • David Ralicke – saxofoon
 • Eric Gorfain – violen
 • Gia Ciambotti – backing vocals
 • Eric Corne – backing vocals, gitaar
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.