Gerritschinkel.nl Columns & meer

7apr/230

Georganiseerde sport

Het Sociaal Cultureel Planbureau bracht in 2014 een rapport uit waaruit blijkt dat het aantal leden van sportverenigingen toeneemt. Maar begin deze maand, bijna 9 jaar later, kwam er een rapport uit waaruit juist het tegenovergestelde blijkt. Zowel het aantal verenigingssporters als het aantal sportverenigingen neem af! Er worden diverse oorzaken genoemd, zoals de vergrijzing, individualisering en de stijging van de contributie. Ik las dat de jeugd vanaf 13 jaar steeds minder zin heeft in vaste trainingstijden. Verder houden ze ook niet van de verplichtingen die een vereniging nu eenmaal ook met zich meebrengt. Gebrek aan renners was zondag de oorzaak van de devaluering van het Open kampioenschap Groene Hart. Fietsen is populair, maar blijkbaar geldt dit niet altijd voor georganiseerde wedstrijden.

Recent trok VV Bodegraven haar 1e elftal terug uit de competitie. Oorzaak onvoldoende spelers. Dit weekend maakte ook 5e klasser FC Utrecht United bekend het standaardelftal wegens gebrek aan spelers terug te trekken.           VV Bodegraven vierde in 2020 het 100-jarig bestaan en om toch te kunnen blijven voetballen zet de club nu in op een fusie met VV De Rijnstreek. De leden van beide vereniging zijn voor en nu ligt de bal vooral bij de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

Behalve de terugloop van het aantal georganiseerde sporters verdwijnen er dus hele sportverenigingen. In grote steden als Rotterdam is het aantal fusies niet bij te houden, maar ook dichter bij huis luidt de alarmbel. De Goudse tafeltennisverenigingen ILAC en Vriendenschaar fuseerden in 2015. In 2003 gingen ook de twee Goudse zwemverenigingen GZC en DONK om te overleven een fusie aan. Korfbalclub Gemini ontstond in 1995 door het samengaan van twee Goudse verenigingen. Eind vorig jaar viel het doek voor de Goudse wandelvereniging DES. Wegens gebrek aan vrijwilligers.

Over vrijwilligers gesproken, daar slaat vooral de vergrijzing keihard toe. Bijna iedere sportvereniging heeft vacatures en nieuw kader is lastig te vinden.

Ik hoop niet dat ik het allemaal te somber zie, maar ik ben niet optimistisch dat deze trend weer in positieve zin wordt omgebogen. Maar hopelijk heb ik ongelijk.  

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.