Gerritschinkel.nl Columns & meer

27dec/220

Seth Avett – Sings Greg Brown

Zanger-gitarist-drummer-pianist Seth Avett (30 juli 1980, Charlotte, North Carolina) is in 2000 een van de oprichters van de uit Concord, North Carolina afkomstige Amerikaanse folkrockband The Avett Brothers. In 2002 verschijnt hun album Country was. Seth Avett is ook solo actief. Zijn solodebuut To make the world quiet komt in 2001 uit.

In november jl. verscheen er een nieuw album van Seth Avett, Sings Greg Brown, een eerbetoon aan de Amerikaanse folkzanger Greg Brown (2 juli 1949, Fairfield, Iowa). Seth Avett kwam op het idee om een duik in de imposante catalogus van Greg Brown te nemen toen hij bij Brown en zijn echtgenote Iris DeMent op bezoek was.

Greg Brown staat bekend als een klassieke troubadour met een donkerbruin stemgeluid. Met het album Iowa waltz zette hij zich in 1981 als troubadour op de kaart. Sindsdien verscheen er een groot aantal albums van hem.

Op Sings Greg Brown staan tien vertolkingen van de troubadour uit Iowa. Het openingsnummer The poet game is een song van het gelijknamige album van Brown uit 1994. Een rustig en mooi gezongen liedje. Vervolgens vertolkt Avett twee songs van het album In the dark with you uit 1985. Allereerst het springerige Good morning coffee met percussie en backing vocals en daarna het prachtige intieme Just a bum, een duet met Jennifer Carpenter Avett en fingerpicking gitaarspel. You drive me crazy (van het album Dream café uit 1992) is weer heel ingetogen. De tedere ballad I slept all night by my lover is ook weer afkomstig van Browns album In the dark with you. My new book (The poet game, 1994) is het langste nummer van dit album, dit mooi gezongen nummer duurt maar liefst ruim zeven minuten. Laughing river (Dream café, 1992) is een sprankelend nummer met een fraaie Willie Nelson achtige akoestische gitaarsolo. Telling stories, (Milk of the moon, 2002) is weer zeer ingetogen met mooie gedoseerde pianoklanken. De sleutelsong The Iowa waltz uit 1981 ontbreekt uiteraard niet en Avett vertolkt de song hier op fraaie wijze. Het slotnummer Tenderhearted child (Freak flag, 2011) is een verstilde pianoballad.    

Conclusie: Seth Avett vertolkt op dit album een aantal prachtige songs van Greg Brown op zeer fraaie wijze. Een mooi eerbetoon.  

Tracks cd:

  1. The poet game
  2. Good morning coffee
  3. Just a bum
  4. You drive me crazy
  5. I slept all night by my lover
  6. My new book
  7. Laughing river
  8. Telling stories
  9. The Iowa waltz
  10. Tenderhearted child
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.