Gerritschinkel.nl Columns & meer

5dec/220

Various artists – Live forever – a tribute to Billy Joe Shaver

De Amerikaanse outlaw countryzanger, songwriter en acteur Billy Joe Shaver werd geboren op 16 augustus 1939 in Corsicana, Texas. Op zijn 17e ging hij naar de Amerikaanse Marine. Na zijn ontslag had hij verschillende banen, o.a. bij een houtzagerij, waar hij, omdat zijn rechterhand bekneld raakte in de machine, het grootste deel van twee vingers kwijt raakte. Desondanks leerde hij gitaar spelen zonder die ontbrekende vingers.  Hij vond werk als songwriter in Memphis, Tennessee. Daar maakte hij kennis met Waylon Jennings die een groot aantal van Shaver’s songs opnam op zijn legendarische album Honky tonk heroes. Ook Elvis Presley, Kris Kristofferson, Bobby Bare, The Allman Brothers Band en Nick Cave namen zijn liedjes op. In 1973 verscheen Shaver’s debuutalbum Old five and dimers like me. Zijn 23e en laatste studioalbum Long in the tooth verscheen in 2014. Dit was het eerste album van Shaver dat in Bilboard’s Top Country Albums en de Billboard 200 terecht kwam. Billy Joe Shaver stierf na een bewogen leven op 28 oktober 2020. Hij werd 81 jaar.

Deze maand verscheen het album Live forever, a tribute to Billy Joe Shaver. Op dit album brengen oude geestverwanten als Willie Nelson, Rodney Crowell, Lucinda Williams en Steve Earle en anderen een ode aan Billy Joe Shaver.

Het album opent met I’m gonna live forever, gezongen door Willie Nelson met Lucinda Williams in de backing vocals en Charlie Sexton op dobro en B3. In het stevige Ride me down easy horen we de duozang van Ryan Bingham en Nikki Lane. Zanger-gitarist Rodney Crowell neemt de ingetogen ballad Old five and dimers voor zijn rekening met wederom een mooie gitaarbijdrage van Sexton. Lekker uptempo en vrolijk is de zang van Miranda Lambert, naast het heerlijke pianospel van Jimmy Wallace in I’m just an old chunck of coal (but I’m gonna be a diamond someday. Na de door Edie Brickell prachtig gezongen ballad I couldn’t be without you duiken we de pure country in met zang, gitaar en dobro van Nathaniel Rateliff en Luke Mossman op gitaar in You asked me to. Pure country klinkt ook door in de typische zang van George Strait in de ballad Willie the wandering gypsy and me, met een ‘slepende’ fiddle van Warren Hood en de pedal steel van Ricky Ray Jackson. Opwindend is de zang van Amanda Shires in Honky tonk heroes met Mickey Raphael op mondharp en gitaristische bijdragen van Audley Freed en Jason Isbell. Steve Earle draait daarna zijn bekende hand niet om met de countryrocker Ain’t no God in Mexico. Fraai is in dit nummer ook de fiddle van Eleanor Whitmore en de pedal steel van Ricky Ray Jackson. Margo Price neemt de leadvocals voor haar rekening in de zeer fraaie ballad Ragged old truck met harmoniezang van Joshua Hedley. Willie Nelson is weer present met zang en gitaar in de uptempo trainsong Georgia on a fast train. Willie’s in maart dit jaar overleden zus Bobby speelt een mooie pianosolo. Het slotnummer Tramp on your feet is een schitterend door de Canadese singer-songwriter gezongen ballad met fraaie backing vocals van de SistaStrings, de uit Milwaukee, Wisconsin, afkomstige zusters Monique en Chauntee Ross.   

Conclusie: Live forever is ronduit een schitterende ode aan een geweldige liedjesschrijver. 

Tracks cd:

 1. I’m gonna live forever (Willie Nelson, Lucinda Wiliams)
 2. Ride me down easy (Ryan Bingham, Nikki Lane)
 3. Old five and dimers (Rodney Crowell)
 4. I’m just an old chunck of coal (but I’m gonna be a diamond someday) (Miranda Lambert)
 5. I couldn’t be me without you (Edie Brickell)
 6. You asked me to (Nathaniel Rateliff)
 7. Willy the wandering gypsy and me (George Strait)
 8. Honky tonk heroes (Amanda Shires)
 9. Ain’t no God in Mexico (Streve Earle)
 10. Ragged old truck (Margo Price, Joshua Hedley)
 11. Georgia on a fast train (Willie Nelson)
 12. Tramp on your street (Allison Russell)
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.