Gerritschinkel.nl Columns & meer

1jul/220

Tedeschi Trucks Band – I am the moon: I Cresent

De Amerikaanse rock- en bluesband Tedeschi Trucks Band is in 2010 opgericht door Susan Tedeschi (zang, gitaar) en Derek Trucks (gitaar). Derek Trucks is vooral bekend als gitarist van The Allman Brothers Band en The Derek Trucks Band. Susan Tedeschi had haar eigen Susan Tedeschi Band. In 2010 besloot het echtpaar hun beide bands samen te voegen tot de Tedeschi Trucks Band. De band bestaat uit twaalf leden, waaronder meerdere zangers en drummers en een blazerssectie. In 2011 verschijnt hun debuutalbum Revelator, waarmee de band in 2012 een Grammy Award krijgt voor het beste bluesalbum.

Inmiddels is Tedeschi Trucks Band begonnen aan een zeer ambitieus project, nl. de vierdelige albumreeks I am the moon. De vier albums bevatten 24 originele songs met in totaal meer dan twee uur muziek. Tevens verschijnen er vier bijbehorende films. Suzan en Derek werden bij het schrijven van de liedjes geïnspireerd door het gedicht Layla & Mainun uit de 12e eeuw van de Perzische dichter Nezami Ganjavi.

Deze maand verscheen het eerste deel  van I am the moon: Cresent. De overige drie delen, II Ascension, III The Fall en IV Farewell zullen de komende maanden verschijnen.

I am the moon: I. cresent telt vijf songs. Het openingsnummer Hear my dear is een midtempo ballad, met fraaie orgelpartijen, lekker gitaarwerk, soulvolle zangen een ‘voorzichtige’ blazerssectie. Fall in is geschreven door Mike Mattison, die ook de leadzang voor zijn rekening neemt. In deze shuffle met gospelinvloeden komen we in New Orleans sferen met slide, piano, handclapping en de blazers met een hoofdrol voor de trombone. Het titelnummer I am the moon, is een mooi (meerstemmig) gezongen ballad die herinneringen oproept aan Bob Dylan’s  Knocking on heavens door. In Circles round the sun is de zang van Suzan weer groots naast de pompende bas, het strakke drumwerk, de keys en de felle gitaarlicks. Het slotnummer Pasaquan  is een ruim twaalf minuten durende instrumental met psychedelische en jazzy elementen die herinneringen oproepen aan Jimi Hendrix en The Allman Brothers Band. De funky orgelsolo en de drumsolo completeren deze swampy en groovy jamsessie.     

Conclusie: I am the moon: I cresent is een fantastisch album. Ik kijk reikhalzend uit naar de volgende drie delen. 

Tracks cd:

 1. Hear my dear
 2. Fall in
 3. I am the moon
 4. Circles round the sun
 5. Pasaquan

Line-up

 • Suzan Tedeschi – zang, gitaar
 • Derek Trucks – gitaar
 • Gabe Dixon – keys, zang
 • Brandon Boone – bas
 • Tyler Greenwell – drums, percussie
 • Isaac Eady – drums, percussie
 • Mike Mattison – gitaar, zang
 • Mark Rivers – zang
 • Alecia Chakour – zang
 • Kebbi Williams – saxofoon
 • Ephraim Owens – trompet
 • Elizabeth Lea – trombone
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.