Gerritschinkel.nl Columns & meer

22apr/220

Ken Newman – What am I afraid of

Ken Newman is een singer-songwriter-gitarist uit San Francisco. Naast zijn optredens in een rockduo met drummer David Rabkin, geeft Newman ook akoestische shows als soloartiest in Noord-Californië.  

Deze maand verschijnt zijn debuutalbum What am I afraid of. Het album is geproduceerd door Scott Mickelson en opgenomen in diens studio in Mill Valley, California. Newman heeft het album opgedragen aan zijn moeder Estelle Newman. De teksten zijn veelal maatschappijkritisch en zijn bijgevoegd bij het album. 

Het openingsnummer What am I afraid of, een opwindende uptempo rocker, schreef Newman samen met Scott Mickelson, die op veel nummers ook gitaar en bas speelt. Van dit titelnummer is een indrukwekkende videoclip gemaakt die op internationale filmfestivals prijzen heeft gewonnen in de categorie Music Video. Nothing to see here is ook een  uptempo rocker met lekker gitaarwerk. Het tempo gaat daarna iets terug in de ballad Danny don’t go upstairs. Totaal anders is het jazzy Talk to you, met trombone en trompet en fraai pianospel van Brendan Getzell. Fraai zijn de gitaarlicks in het opwindende I can’t breathe. We should do this again is mooi ingetogen gezongen ballad met fraai pianospel van Adam Rossi. Het soms lichtelijk psychedelische Dreaming of guns en het uptempo met strak drumwerk van Frank Reina gelardeerde I’m your .45 zijn songs over (de verheerlijking van) het wapenbezit. Melodieus is de bijdrage van gitarist Dennis Haneda in Away from you. The fish song is geschreven door de eveneens uit San Francisco afkomstige singer-songwriter E.G. Phillips. De zang van Newman, die hier ook keyboards speelt, roept in dit nummer herinneringen op aan David Bowie. Het album sluit af met een prachtige ingetogen akoestische versie (alleen zang en gitaar) van I can’t breathe.

Conclusie: Mijn eerste kennismaking met Ken Newman is mij goed bevallen. What am I afraid of ie een mooi debuutalbum.

Tracks cd:

 1. What am I afraid of
 2. Nothing to see here
 3. Danny don’t go upstairs
 4. Talk to you
 5. I can’t breathe
 6. We should do this again
 7. Dreaming of guns
 8. I’m your .45
 9. Away from you
 10. The fish song
 11. I can’t breathe (acoustic)

Line up:

 • Ken Newman – gitaar, zang, keyboards (track 10)
 • Scott Mickelson – gitaar (track 1,2,3,5,7,8), bas (track 1,2,3,6,8,10), percussie (track 6), keyboards (track 7,10)
 • Frank Reina – drums (track 1,2,4,5,8,9)
 • Kyle Caprista – drums (track 3,7)
 • Lilan Kane – zang (track 4)
 • Brendan Getzell – piano (track 4)
 • Luke Kirley – trombone (track 4)
 • Dave Len Scott – trompet (track 4)
 • David Hayes – bas (track 4)
 • Kevin White – bas (track 5,7,9)
 • Adam Rossi – piano (track 6)
 • Dennis Haneda – gitaar (track 9)
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.