Gerritschinkel.nl Columns & meer

30jun/210

Jan van Bijnen – Modest man

Singer-songwriter en multi-instrumentalist Jan van Bijnen was jarenlang muzikaal begeleider van artiesten als Freek de Jonge, Rob de Nijs en Claudia de Breij en werd ook bekend als slidegitarist in de band van de Berlijnse singer-songwriter Sonja Markowski en als lid van de 50’s act Lazy J et son Orchestre. Het muzikale hart van van Bijnen ligt bij americana en bluegrass. Een aantal jaren geleden vormde van Bijnen met Joost Verbraak een nieuw duo. Hun debuutalbum 2nd Line City verscheen in oktober 2016. De opvolger Endless road kwam in 2018 uit.

Maar nu vond van Bijnen het tijd om zijn eerste solo-cd uit te brengen. Hij had een aantal songs geschreven, die volgens hem een persoonlijker en een andere muzikaal karakter dragen, waardoor ze minder geschikt zijn om door het duo Van Bijnen – Verbraak op de plaat te worden gezet.

Deze maand verscheen Modest man, het eerste soloalbum van Jan van Bijnen. Het album kwam tot stand via crowdfunding. Op Modest man staan tien door van Bijnen geschreven songs.    

In het rustig gezongen openingsnummer Now you know it horen we de mooie contrabastonen van Hans Custers en de trombone en sousafoon van Joost Verbraak. Van Bijnen speelt alle instrumenten op And your daddy too zelf (akoestische gitaar, drums, contrabas) en hij verrast met een lyrische solo op zijn resonator gitaar. Recollect that sign, met dobro, mandoline, piano en Hammond, klinkt geweldig. In het country getinte Foodtruck kinda love is weer een prachtige melodieuze dobro te horen, naast banjo en mandoline. In het mooi gezongen If only for a moment, worden naast dobro ook de ukelele en de vibrafoon tevoorschijn gehaald. Op Join me on the porch krijgt Van Bijnen fraaie muzikale ondersteuning van ‘togethermachine’ Marcel van As. Fraai zijn de baritongitaarlicks in The me in you. Van Bijnen ’s ietwat hese zang in het rustige The streetcar I ride doet me zeker in dit nummer denken aan Steve Forbert en hij laat hier ook horen met de pedal steel overweg te kunnen.

Verbraak is de ‘dienende’ drummer op Maybe a dream, bij het zeer fraaie gitaarwerk van van Bijnen en de backing vocals van de jonge zangeres Nienke Dingemans. In het titelnummer, de mooie uitsmijter Modest man, met alleen zang en akoestische gitaar, ontmoet Bijnen uiteenlopende figuren als Nelson Mandela, de excentrieke dammer Jannes van der Wal, filmacteur Omar Sharif en Sloop John B.   

Conclusie: Modest man is een heerlijk, warm en zeer prettig in het gehoor liggend album.

Tracks:

 1. Now you know it
 2. And your daddy too
 3. Recollect that sign
 4. Foodtruck kinda love
 5. If only for a moment
 6. Join me on the porch
 7. The me in you
 8. The streetcar I ride
 9. Maybe a dream
 10. Modest man

Line-up

 • Jan van Bijnen – zang, gitaren, dobro, mandoline, mandola, pedalsteel, banjo, ukelele, bas, contrabas, piano, Hammond, vibrafoon, drums, percussie
 • Joost Verbraak – trombone, horn, sousafoon, drums (track 9)
 • Hans Custers – contrabas (track 1)
 • Nienke Dingemans – backing vocals (track 9)
 • Marcel van As – ‘togethermachine’ (track 6)

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.