Gerritschinkel.nl Columns & meer

17jun/210

John Hiatt & the Jerry Douglas Band – Leftover feelings

Singer-songwriter John Hiatt (20 augustus 1952, Indianapolis) is al bijna 50 jaar actief in de muziekscene. In 1974 kwam zijn debuutalbum Hangin’ around the observatory uit. Zijn eerste albums waren echter geen commercieel succes. Het echte succes kwam pas in 1987 met het album Bring the family. Op dat album staat ook zijn hit Have a little faith in me.

John Hiatt heeft in zijn lange carrière met veel musici samengespeeld en platen opgenomen (met Ry Cooder, Nick Lowe en Jim Keltner vormde hij bv de supergroep Little Village). Het was een langgekoesterde wens van Hiatt om ook met de befaamde dobro-speler, lapsteel-gitarist en producer Jerry Douglas (28 mei 1956, Warren, Ohio) muziek op te nemen. En deze wens kwam uit. Na maanden noodgedwongen thuiszitten i.v.m. de wereldwijze COVID-19 pandemie, dook John Hiatt met The Jerry Douglas Band de studio in. Het resultaat is te horen op het album Leftover feelings. Dit 24e album van John Hiatt is in vier dagen opgenomen in Studio B in Nashville, de beroemde studio waar gerenommeerde artiesten als Elvis Presley, Roy Orbison, Chet Atkins, The Everly Brothers, Don Gibson, Roger Miller, Charlie McCoy, Waylon Jennings, Dolly Parton, John D. Loudermilk en nog vele anderen platen hebben opgenomen. Het album is geproduceerd door Jerry Douglas. Vermeldenswaard is bovendien dat het een album is waarop geen drummer is te horen.   

Long black electric Cadillac is de heerlijke uptempo opener, waarin The Jerry Douglas Band zich naar hartenlust uitleeft op snaren en viool. Fraai is de dobro van Douglas in de deltablues Mississippi phone booth. In The music is hot, melodieuze americana, worden herinneringen opgehaald aan Waylon Jennings en Merle Haggard. In het uptempo All the lilacs in Ohio, met lekkere harmonieen, is het bluegrass wat de muzikale klok slaat. In het door Hiatt ingetogen gezongen I’m in Asheville laten de leden van The Jerry Douglas Band zich weer van hun beste kant zien. In de aangrijpende ballad Light of the burning sun zingt Hiatt over de zelfmoord van zijn oudste broer en de impact die dat had op zijn familie. Prachtig is ook de dobrosolo van Douglas. Little goodnight is steviger en rockt lekker weg en Buddy boy is weer een mooie ballad met strings en de soulvolle knauwende stem van Hiatt. Changes in my mind is een typische Hiatt ballad, met naast de prachtige zang de fantastische begeleiding. Fameus is daarna ook weer het snarenwerk in het rockende Keen rambler. Het slotnummer Sweet dream is weer een typische Hiatt song waaraan The Jerry Douglas Band een extra dimensie geeft.

Conclusie: Leftover feelings  is een geweldig album van zeer energieke en geïnspireerde musici. John Hiatt & The Jerry Douglas Band is een meesterlijke combinatie.    

Tracks:

 1. Long black electric Cadillac
 2. Mississippi phone booth
 3. The music is hot
 4. All the lilacs in Ohio
 5. I’m in Asheville
 6. Light of the burning sun
 7. Little goodnight
 8. Buddy boy
 9. Changes in my mind
 10. Keen rambler
 11. Sweet dream

Line up:

 • John Hiatt – zang, akoestische gitaar
 • Jerry Douglas – dobro, lapsteel, backing vocals
 • Daniel Cambronero – bas, string arrangementen,
 • Mike Seal – akoestische en elektrische gitaar
 • Christian Sedelmyer – viool, string arrangementen
 • Carmella Ramsey – backing vocals
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.