Gerritschinkel.nl Columns & meer

2jun/210

Doc Feldman & the Alt + Cntry + Delete – A healthy dose of anxiety

Het aardige van het schrijven van recensies is dat je soms geconfronteerd wordt met voor jou onbekende musici. Een voorbeeld hiervan is de Amerikaanse singer-songwriter-multi-instrumentalist Doc Feldman, een in Lexington, Kentucky gevestigde lokale veteraan van verschillende bands. Een van die bands was de vijfkoppige altcountryband The Good Saints. Na het uiteenvallen van die band ging Feldman op de solotoer. In 2013 kwam zijn solodebuut Sundowning at the station uit, een album met muziek gebaseerd op de traditionele Amerikaanse volksmuziek. Feldman werd op dit album begeleid door The LD 50.

Vorige maand verscheen A healthy dose of anxiety, het nieuwe album van Doc Feldman & the Alt + Cntry + Delete. Feldman wordt op zijn tweede album begeleid door lokale musici: Josh Nolan (gitaar, elektrische piano), Willie Eames (gitaar), Robert Trott (bas), David Chapman (drums), David Farris (drums) en Kevin Holm-Hudson (piano). Het album, met tekst en muziek van Doc Feldman, is mede tot stand gekomen door een subsidie van de Kentucky Arts Council.  

Het openingsnummer, het stevige bluesy met lekker swampy gitaarwerk, Receiving, een song over wanhoop en eenzaamheid, is opgedragen aan de Amerikaanse psycholoog Rollo May (1909 – 1994), een psycholoog die aandacht besteedde aan de tragische kant van het menselijk bestaan. Help never comes form above is een cynische folkrockballad in een bad van keyboards. In Let me love you wisselen fel gitaarwerk en akoestische gedeelten elkaar mooi af. Passievol is de zang in het psychedelische Screwed, dat met een mooi akoestisch gitaarintro begint en waarin ook de keyboards weer volop aanwezig zijn. Het maatschappijkritische Heavy edges is weer lekker stevig en bluesy met felle gitaarlicks, een vette ritmesectie en intense zang. San Antonio missions is een mooie en warme pianoballad en Go easy is weer psychedelisch. Gedreven is de zang in het fraai geïnstrumenteerde Straight talk fully wired. De sound van de ballad Bad news wordt grotendeels bepaald door het strakke drumwerk en het lekkere gitaarwerk. Blessed be the unlucky is een bijna tien minuten lange melodieuze ballad met akoestische gitaar, mondharp en wederom uitstekende zang. Een schitterende uitsmijter.

Conclusie: De eerste kennismaking met Doc Feldman is mij uitstekend bevallen. Geniet van dit mooie album.  

Tracks:

  1. Receiving (for Rollo May)
  2. Help never comes from above
  3. Let me love you
  4. Screwed
  5. Heavy edges
  6. San Antonio missions
  7. Go easy
  8. Straight talk fully wired
  9. Bad news
  10. Blessed be the unlucky
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.