Gerritschinkel.nl Columns & meer

9dec/200

Eric Clapton – Eric Clapton’s Crossroads Guitar Festival 2019

Het Crossroads Guitar Festival is een serie muziekfestivals en benefietconcerten, opgericht door Eric Clapton. De opbrengsten van de festivals komen ten goede aan het door Clapton opgerichte Crossroads Center, een centrum voor afkickbehandeling in Antigua. De gitaristen die optreden zijn persoonlijk geselecteerd door Eric Clapton. Het eerste Crossroads Guitar Festival werd gehouden op 30 juni 199 in Madison Square Garden in New York.

Op 20 en 21 september 2019 werd dit festival weer gehouden, nu het American Airlines Center in Austin, Texas. De opnamen van dit festival zijn vorige maand uitgebracht. 

Cd 1 opent met de stevig rockende instrumental Native stepson en de vette slide van Sonny Landreth. Eric Clapton en Andy Fairweather Low ontfermen zich akoestisch over twee Clapton songs, de ballad Wonderful tonight en Lay down Sally. Bonnie Raitt is in drie songs te horen, in de bluesballad Million miles samen met Keb’ Mo’ en Alan Darby, met Sheryl Crow in de rockende Bob Dylan cover Everything broken en met Jimmy Vaughan in de jumpblues Baby please come home. Gary Clark jr. pijnigt zijn gitaar in Son’s gonna rise. Apart is de instrumental Lait – De Ushuaia a la quiaca van de Argentijnse gitarist Gustavo Santaolalla. De Tedeschi Trucks Band levert met Doyle Bramhall II gedegen werk af met een rocker en twee ballads waaronder het prachtige That’s how strong my love is. De Britse gitarist Tom Misch is te horen met zijn funky instrumental Lift off. Felle gitaarduels worden door Buddy Guy en Jonnie Lang uitgevochten in Cognac. Jazzy akoestisch is het optreden van de Braziliaanse gitarist Daniel Santiago, de Braziliaanse multi-instrumentalist Pedro Martins en de Amerikaanse jazzgitarist Kurt Rosenwinkel. Naast haar optreden met Bonnie Raitt rockt Sheryl Crow  ook nog stevig met de Britse gitarist James Bay.  

Robert Cray opent op zijn vertrouwde wijze cd 2 met I shiver. Daarna is het de beurt aan The Marcus King Band met de funky soulblues How long en de ballad Goodbye Carolina. George Harrison’s While my guitar gently weeps wordt fantastisch vertolkt door Clapton en Peter Frampton. Fel en indrukwekkend zijn de drie instrumentals van Jeff Beck, maar ook Robert Randolph weet wat gitaarspelen in het verschroeiende Cut em loose. James Bay is er weer met twee stevige melodieuze songs. Los Lobos is altijd een feest en de countryblues van Keb’ Mo’(Am I wrong) is verbluffend. Ingetogen is het gitaarwerk van John Mayer in de ballad Slow dancing in a burning room. The Tedeschi Trucks Band sluit cd 2 af met het van BB King bekende How blue can you get en hun eigen song Shame. Vlammend gitaarwerk van Derek Trucks en gloedvolle en soulvolle zang van Susan Tedeschi.

Prachtig is de akoestische set van de Britse singer-songwriter Lianne La Havas die met twee songs cd 3 opent. Indrukwekkend is vooral haar prachtige versie van Aretha Franklin’s I say a little prayer. etSteviger wordt het dan weer door Gary Clark jr. met funky soul en met felle gitaarlicks opgesierde ballads. Het countryelement wordt verzorgd door countryzanger Vince Gill en de gitaristen Albert Lee en Jerry Douglas in de countryrocker Tonight the bottle let me down van Merle Haggard en Tulsa time. In de traditional Drifting too far from the shore is een vocale hoofdrol weggelegd voor Bradley Walker. Dan treedt Eric Clapton weer op de voorgrond. Allereerst met de Cream klassieker Badge en daarna met Layla, waarbij hij gitaristische ondersteuning krijgt van John Mayer en Doyle Bramhall II. Dan stroomt het podium vol voor een prachtige versie van Purple rain van Prince. Het concert wordt spetterend afgesloten met ruim 12½ minuten High time we went van Chris Stainton en Joe Cocker.   

Conclusie: Voor gitaarliefhebbers is dit een verplichte aanschaf en dan kunnen ze hun hart ophalen.

Tracks cd 1:

 1. Native stepson (Sonny Landreth)
 2. Wonderful tonight (Eric Clapton & Andy Fairweather Low)
 3. Lay down Sally (Eric Clapton & Andy Fairweather Low)
 4. Million miles (Bonnie Raitt, Keb’ Mo’ & Alan Darby)
 5. Son’s gonna rise (Citizen Cope with Gary Clark jr.)
 6. Lait – De Ushuaia a la quiaca (Gustavo Santaolalla)
 7. I wanna be your dog (Doyle Bramhall II with Tedeschi Trucks Band)
 8. That’s how strong my love is (Doyle Bramhall II with Tedeschi Trucks Band)
 9. Going going gone (Doyle Bramhall II with Tedeschi Trucks Band)
 10. Lift off (Tom Misch)
 11. Cognac (Buddy Guy & Jonnie Lang)
 12. Everything broken (Sheryl Crow & Bonnie Raitt)
 13. Everyday is a winding road (Sheryl Crow with James Bay)
 14. Retrato (Daniel Santiago & Pedro Martins)
 15. B-side (Kurt Rosenwinkel with Pedro Martins)
 16. Baby, please come home (Jimmie Vaughan with Bonnie Raitt)

Tracks cd 2:

 1. I shiver (Robert Cray)
 2. How long (The Marcus King Band)
 3. Goodbye Carolina (The Marcus King Band)
 4. While my guitar gently weeps (Peter Frampton with Eric Clapton)
 5. Space for the papa (Jeff Beck)
 6. Big block (Jeff Beck)
 7. Caroline, no (Jeff Beck)
 8. Cut em loose (Robert Randolph)
 9. Hold back the river (James Bay)
 10. When we were on fire (James Bay)
 11. Mas y mas (Los Lobos)
 12. Am I wrong (Keb’ Mo’)
 13. Slow dancing in a burning room (John Mayer)
 14. How blue can you get (Tedeschi Trucks Band)
 15. Shame (Tedeschi Trucks Band)

Tracks cd 3:

 1. Is your love big enough (Lianne La Havas)
 2. I say a little prayer (Lianne La Havas)
 3. Feed the babies (Gary Clark jr.)
 4. I got my eyes on you (Gary Clark jr.)
 5. Pearl Cadillac (Gary Clark jr.)
 6. Tonight the bottle let me down (Vince Gill with Albert Lee & Jerry Douglas)
 7. Tulsa time (Vince Gill with Albert Lee & Jerry Douglas)
 8. Drifting too far from the shore (Bradley Walker with Vince Gill, Albert Lee & Jerry Douglas)
 9. Badge (Eric Clapton)
 10. Layla (Eric Clapton with John Mayer & Doyle Bramhall II)
 11. Purple rain (Eric Clapton & Ensemble)
 12. High time we went (Eric Clapton & Ensemble)
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.