Gerritschinkel.nl Columns & meer

18mei/200

Eliza Gilkyson – 2020

Eliza Gilkyson (24 augustus 1950, Hollywood, Californië), loopt al lang mee in de muziekscene. Ruim 50 jaar geleden, in 1969, verscheen haar debuutalbum Eliza ’69. Daarna duurt het 10 jaar eer ze haar volgende album uitbrengt, maar vanaf begin jaren ’80 verschijnen er regelmatig nieuwe albums van deze in Austin, Texas, woonachtige Amerikaanse singer-songwriter. In 2001 werkt ze samen met Ad Vanderveen en Iain Matthews en dat resulteert in het album More than a song.

Vorige maand bracht Eliza Gilkyson haar nieuwe album 2020 uit, een album met een politieke lading, want de 20 liedjes zijn volgens Gilkyson geboren uit een diepgewortelde impuls om vrijheid, toewijding en actie te bevorderen. Het is als het ware een kritische krachtmeting tegen onrecht in haar vaderland en de wereld van vandaag. Het album is geproduceerd door haar zoon Cisco Ryder.

Orgeltonen openen het album in het akoestische en ingetogen gezongen Promises to keep, een lied over verantwoordelijkheden. Peace in our heart is funky bluesy met fraaie harmonieën. Het onroerend mooie My heart aches schreef Gilkyson samen met Tim Goodwin, een student van haar workshops. Het is een aanklacht tegen een aantal hartvochtige elementen in het beleid van Donald Trump. De tekst van Beach Haven, een aanklacht tegen het racistische huurbeleid in New Jersey, is van Woody Guthrie. De zang In One more day roept herinneringen op aan Lucinda Williams. Fraai is ook de dobro. Sooner or later, een aanklacht tegen de ongelijkheid en segregatie, is een bluesy nummer waarin stevig wordt gemusiceerd. Dat Gilkyson een song van Bob Dylan heeft opgenomen is natuurlijk niet zo vreemd. A hard rain’s a-gonna fall is een zeer fraaie, bijna 6 ½ minuut lange langzame versie met vocale ondersteuning van Jaimee Harris. De ballad Beautiful world of mine, met fiddle en mandoline, is een liefdesverklaring aan onze planeet waar we heel voorzichtig mee om moeten gaan. De tweede cover op het album is Where have all the flowers gone, het anti-oorlogslied van Pete Seeger. Prachtig, met akoestische gitaar, mandoline, ingetogen zang, harmonieën en een felle pedal steel solo. Prachtige harmonieën zijn weer te horen in het laatste nummer We are not alone, over eenheid en verdeeldheid. Gilkyson schreef dit samen met Robert McPeek, een andere student

Conclusie: Het album 2020 is een wonderschoon album.   

Tracks:

 1. Promises to keep
 2. Peace in our hearts
 3. My heart aches
 4. Beach Haven
 5. One more day
 6. Sooner or later
 7. A hard rain’s a-gonna fall
 8. Beautiful world of mine
 9. Where have all the flowers gone
 10. We are not alone

Line-up

 • Eliza Gilkyson – zang, akoestische gitaar, elektrische gitaar, steel gitaar, harmonica in de Dylan sfeer
 • Chris Maresh – bas
 • Cisco Ryder – drums, percussie, backing vocals
 • Mike Hardwick – elektrische gitaar, (12-string)akoestische gitaar, slide, pedal steel, dobro,
 • Bukka Allen – piano, orgel, viola
 • Warren Hood – fiddle
 • Betty Snoo – harmony vocals
 • Jaimee Harris – zang (track 7)
 • Kyrn Warner - mandoline
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.