Gerritschinkel.nl Columns & meer

15mei/200

David Bromberg Band – Big road

David Bromberg is geboren op 19 september 1945 in Philadelphia, Pennsylvania. Deze Amerikaanse singer-songwriter en multi-instrumentalist, is sinds de jaren ’60 actief. Zijn muzikale spectrum bestrijkt een breed gebied, van bluegrass, blues, folk, jazz en country tot rock and roll. In de loop der jaren heeft hij met veel bekende muzikanten gespeeld zoals Jerry Jeff Walker, Willie Nelson, Jorma Kaukonen, Jerry Garcia en Bob Dylan. In 1972 brengt hij zijn debuutalbum David Bromberg uit.

Op 17 april jl. verscheen Big road, het nieuwe album van The David Bromberg Band, een album met twaalf nieuwe songs, opgenomen in The Clubhouse in Rhinebeck, NY, en ook weer geproduceerd door Larry Campbell.

In het openings- en titelnummer Big road van Tommy Johnson gaan alle bandleden volledig los met een glansrol voor de tuba van Bob Stewart en de prachtige blaasarrangementen van Larry Campbell. Ook in de Pat & Victoria Garvey song Lovin’ of the game  is de band met pedalsteel- fiddle-, mandoline- en accordeonsolo’s een lust voor het oor. Just because you didn’t answer is een ontroerende ballad met trillende zang van Bromberg en vooral een flonkerende pianosolo van Dan Walker. In George, Merle & Conway brengt Bromberg een fraaie ode aan de countryzangers George Jones, Merle Haggard en Conway Twitty. In het kleine liedje Mary Jane mag de band even pauzeren en horen we alleen Bromberg met zang en akoestische gitaar met de fingerpicking stijl die hij destijds van Reverend Gary Davis heeft geleerd. Helemaal acapella met handclapping is het oude kerklied Standing in the need of prayer. Solo’s op accordeon en fiddle en de harmoniezang bepalen de melodieuze sfeer in het door Gordon Bok geschreven The hills of Isle au Haut. De daarop volgende instrumentale medley is opgebouwd uit drie songs. Maidens prayer begint met een akoestisch intro van Bromberg, gevolgd door een fraaie mandoline en fiddle. Blackberry blossom is het domein van Nate Grower met zijn verpletterende fiddle en ook Katy Hill wordt gedragen door fiddle en mandoline. Een van de hoogtepunten is de ruim tien minuten lange ballad Diamond Lil. Trillende zang van Bromberg, het chorus ‘a man shoud never gamble more than he can loose’, mooie solo’s met als uitschieter de vloeiende pianosolo van Dan Walker. Een mooi piano-intro opent Who will the next fool be, de ballad van Charlie Rich. Heel fraai zijn de blazersarrangementen van John Birch. De bekende prisonsong Take this hammer van Leadbelly toveren Bromberg en zijn band om in een stomende bluegrass versie, met een hoofdrol voor Campbell op mandoline. Met Roll on John wordt het album afgesloten. Een indrukwekkende ode aan John Herald, de in 2005 overleden folk- en bluegrass singer-songwriter, waarin The David Bromberg Band alle muzikale registers nog een keer opentrekt.

Conclusie: Big road is een verpletterend mooi album.    

Tracks:

 1. Big road
 2. Lovin’ of the game
 3. Just because you didn’t answer
 4. George, Merle & Conway
 5. Mary Jane
 6. Standing in the need of prayer
 7. The hills of Isle au Haut
 8. Medley Maidens prayer, Blackberry blossom, Katy Hill
 9. Diamond Lil
 10. Who will the next fool be
 11. Take this hammer
 12. Roll on John

Line-up

 • David Bromberg – zang, gitaar
 • Mark Cosgrove – gitaar, mandoline, zang
 • Nate Grower – fiddle, mandoline, gitaar, zang
 • Josh Kanusky – drums, zang
 • Suavek Zaniesienko – bas, zang
 • Dan Walker – piano, orgel, accordeon
 • Birch Johnson – trombone
 • Jon-Erik Kellso – trompet
 • Matt Koza – tenor sax
 • Bob Stewart – tuba
 • Larry Campbell – mandoline, pedal steel
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.