Gerritschinkel.nl Columns & meer

19mei/200

Ana Popovic – Live for live

Ana Popovic (13 mei 1976 Belgrado, Joegoslavië), begint op haar 15e met gitaarspelen. In 1995 formeert zij de band Hush waarmee zij optreedt in o.a. Servië, Griekenland en Hongarije. Hush houdt op te bestaan als Popovic in 1998 naar Nederland vertrekt om aan het conservatorium in Utrecht jazzgitaar te gaan studeren. In 1999 formeert zij in Nederland de Ana Popovic Band en in 2001 komt haar solodebuut Hush! uit. In 2012 verhuist Popovic naar Memphis, Tennessee en tegenwoordig woont zij in Los Angeles, California.

Ana Popovic wordt genomineerd voor zes Blues Music Awards en staat op de cover van een aantal muziekmagazines. Zij is inmiddels een gevestigde naam in de blues- en jazzwereld en wordt geprezen door collega muzikanten. Bruce Springsteen is vol lof over haar en noemt haar ‘one helluva guitarplayer’. Zij deelt het podium met o.a. B.B. King, Buddy Guy, Jeff Beck en Joe Bonamassa. In 2016 is ze de openingsact op het Holland International Blues Festival in Grolloo.

Deze maand kwam het album Live for live uit, de registratie van een optreden van Popovic en haar band in Frankrijk in november 2019. Het album opent met de lange instrumentale shuffle Ana’s shuffle en dat is meteen het startschot voor een wervelende show met golvende orgelsolo’s, sax-, trompet- en vlammende gitaarsolo’s. Een set met funky dampende (soulblues) in Can you stand the heat, Object of obsession, Love you tonight en Long road down. Wervelend zijn de bijdragen van Michele Papadia op Hammond. Popovic toont zich een uitstekend gitariste zoals ze b.v. in zowel de snelle nummers als ook in ballads als Train en het ruim negen minuten durende Johnny Ray, met lekkere gitaar- en  pianoduels. Behalve soul, funk en blues roept het optreden in New coat of paint ook de sfeer van New Orleans op. Behalve een uitstekende gitariste is Popovic ook een goede zangeres met haar vaak indringende zang zoals te horen in Brand new man en Can’t you see what you’re doing to me. En dan heb ik het nog niet eens over de geweldige blazerssectie en de strakke ritmesectie die volop bijdragen aan de bruisende show. Het album heeft twee bonustracks, een bijna 14 minuten durende medley en de lange zeer stevige instrumental Tribe. Alle bandleden mogen hier naar hartenlust soleren.

Conclusie: Ana Popovic en haar uitstekende band hebben, om Bruce Springsteen te parafraseren, one helluva show gegeven. Het bewijs daarvan wordt geleverd op het album Live for live.

Tracks:

 1. Intro Ana’s shuffle
 2. Can you stand the heat
 3. Object of obsession
 4. Love you tonight
 5. Train
 6. Long road down
 7. New coat of paint
 8. Johnnie Ray
 9. Can’t you see what you’re doing to me
 10. Fencewalk
 11. If tomorrow was today
 12. Brand new man
 13. Like it on top
 14. Lasting kind of love
 15. Mo’ better love
 16. How’d you learn to shake it like that
 17. Show me how strong/going down/crosstown medley (bonus track)
 18. Tribe (bonus track)

Line up:

 • Ana Popovic – zang, gitaar
 • Michele Papadia – hammond, piano, backing vocals
 • Cedric Goodman – bas, backing vocals
 • Buthel Burns – drums, backing vocals
 • Claudio Giovagnoli – saxofoon
 • Davide Ghidoni – trompet
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.