Gerritschinkel.nl Columns & meer

2sep/190

Charlie Karp – Runnin’ back to you

De professionele carrière van de Amerikaanse bluesmuzikant Charlie Karp, geboren op 13 april 1953, begint in 1970. Karp gaat dan toeren met drummer Buddy Miles. Met de band van Miles staat hij in het voorprogramma van o.a. Jimi Hendrix en Santana. Hij neemt met Miles vier albums op, waaronder het legendarische Them changes. In 1972 verlaat Karp Buddy Miles en vormt zijn eigen band White Chocolate. In 1979 toert de band, inmiddels omgedoopt in The Dirty Angels, met Aerosmith. Karp brengt het grootste deel van de jaren ‘80 door met het schrijven van liedjes en als sessiemuzikant. Zijn songs worden o.a. opgenomen door Joan Jett en Joe Perry. Hij produceert ook albums waaronder het titelloze debuutalbum van de Amerikaanse rockgroep Ram Jam, met de grote hit Black Betty. In 1987 neemt hij onder de naam Charlie Karp and the Name Droppers een soloalbum op.

Halverwege de jaren ’90 vormt Karp met gitarist Danny Kortchmar het bluesrockduo Slo Leak. De band brengt drie albums uit. Karp blijft schrijven, produceren, lesgeven en optreden, meestal in New York City en rond het Fairfield, Connecticut-gebied dat hij zijn thuis noemt.

In het voorjaar van 2016 duikt Karp met producer Vic Steffens de Horizon Music Studio’s in West Haven, Connecticut, in om een nieuw album op te nemen. Een rootsalbum met blues, country, rock ‘n’ roll, rhythm & blues en gospel. Dit album, Back to you, is begin juni uitgebracht. Charles Karp heeft de release helaas niet mee mogen maken omdat hij op 10 maart 2019 op 65-jarige leeftijd overleed.

Op Back to you staan negen originele songs en twee covers. De openingsnummers, het bluesy Runnin ’back to you, met backingvocals van Carole Sylvan en Alice Karp, en de ballad I haven’t heard from you zijn lekker lui en sfeervol met de sterke zang van Charlie Karp. In het uptempo rockende The blame krijgt Karp vocale assistentie van Rafe Klein die ook het elektrische gitaarwerk voor zijn rekening neemt. Without you is weer een fraaie soulballad. Een van de twee covers is de Beatlessong I want to hold your hand, die door Karp in een stompende bluesversie wordt omgetoverd. De vette slide is van William Light. Mooi zijn daarna de gastvocalen van Christine Ohlman in de in soul gedrenkte ballad Sure thing. Ook de tweede cover op het album, het vooral van Frank Sinatra bekende That’s life, krijgt een aparte uitvoering met de blazers en de backingvocals van Carole Sylvan. Train to Nashville is een mooie midtempo ballad met een strakke ritmesectie en in de schitterende soulballad I want it all voert spetterend saxwerk de boventoon. In het funky Show me the money moet Karp het naast de blazers vocaal opnemen tegen de felle zang van Carole Sylvan. Het slotnummer Lighthouse is een indrukwekkend slotakkoord. In deze indringend gezongen gospelballad lijkt de zin ‘when the light of the lighthouse shine down on me’ een bede. Alsof Charlie Karp aanvoelde dat zijn einde nabij was.

 Conclusie: Met het album Back to you heeft Charles Karp ons een indrukwekkend afscheidscadeau gegeven.

Tracks:

 1. Runnin’ back to you
 2. I haven’t heard from you
 3. The blame
 4. Without you
 5. I want to hold your hand
 6. Sure thing
 7. That’s life
 8. Train to Nashville
 9. I want it all
 10. Show me the money
 11. Lighthouse

Line up:

 • Charlie Karp – zang, backing vocals, elektrische en akoestische gitaar, bas, drums
 • Rafe Klein – elektrische gitaar, zang (track 3)
 • William Light – slide gitaar (track 5)
 • Scott Spray – bas
 • David Hull – bas (track 2)
 • Jay Gerbino – bas (track 10, 11)
 • Bobby Torello en Mike Marble – drums en percussie (track 1, 9, 11)
 • Vic Steffens en Ron Rifkin – piano, orgel
 • Jimmie Smith – keys (track 2)
 • Joe Meo & Bill Holloman – alt-, tenor- en baritonsax
 • Christine Ohlman – zang (track 6)
 • Carole Sylvan en Alice Karp – backing vocals
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.