Gerritschinkel.nl Columns & meer

12aug/190

21 juli

Zondag 21 juli 2019. Nationale feestdag in België. Ook in De Panne, mijn huidige vakantiestek, waar Leopold Van Saksen-Coburg op 17 juli 1831 per koets aankwam om op 21 juli 1831 in Brussel de grondwettelijke eed af te leggen en de eerste koning der Belgen werd. Het grote standbeeld van Leopold I op de boulevard van De Panne is nog steeds een blikvanger.

Op zondagavond keek ik op de Vlaamse televisie naar de documentaire ‘De zomer van ‘69’. Centraal stond 21 juli 1969, de dag dat de eerste mens voet zette op de maan en de dag waarop Eddy Merckx zijn eerste Tour de France won. Uitgebreid werd met hoofdrolspelers uit die tijd en met fraaie filmbeelden teruggeblikt op deze twee belangrijke gebeurtenissen. Voor veel Belgen was de overwinning van Merckx zelfs belangrijker dan de landing van de Apollo 11 op de maan hoorde ik beweren.

België is momenteel in de ban van de prestaties van hun renners in de Tour de France van 2019. Wout van Aert, Thomas de Gendt, Tiesj Benoot, Laurens de Plus, Greg van Avermaat, Jasper Stuyven, Dylan Teuns, Xandro Meurisse en Tim Wellens krijgen terecht de handjes op elkaar en zijn de helden van vandaag. Maar ze hebben nog een lange weg te gaan voor ze zo legendarisch zullen worden als Eddy Merckx, de kannibaal, de tamburlaine van de pedalen, de Beethoven van de ronde, de zwarte van Tervuren, de beul van de fiets.

Deze week zijn in België alle sportieve ogen nog volop gericht op het wielrennen, maar a.s. vrijdag begint bij onze zuiderburen de nieuwe voetbalcompetitie. Dit is een merkwaardig vehikel, waar voordat de eerste bal heeft gerold al heel veel is te doen. Maar daar kom ik in mijn volgende column op terug.

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.